suma logarytmów...
Matejko: Suma logarytmów dziesiętnych 3 pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego an jest równa 3 a suma
wyrazu drugiego i trzeciego wynosi 11. Oblicz loga100 zacząłem:
loga1+loga2+loga3=3
loga1+loga2+loga3=log1000
a13*q3=1000
a1q=10
a1q+a1q2=11 ===> a1q2=1
i a100=a1*q99=10q98
nie wiem jak q policzyć proszę o pomoc
28 sty 15:16
J: | | 1 | |
a1= |
| i podstaw do (a1*q)=1000 i oblicz q |
| | q2 | |
28 sty 15:26
J: Podstaw do (a
1*q)
3 = 1000 oczywiście
28 sty 15:29
Matejko: dlaczego mam do tego podstawić. Było a13q3
28 sty 15:40
J: Ale to przecież to samo: a13q3 = (a1q)3
28 sty 15:43