f. kwadratowa
Try: funkcja kwadratowa f opisana jest wzorem f(x)=−0,5x2+x+a2−4, gdzie a jest parametrem (a∊R).
a) wykaż na podstawie definicji, że funkcja f jest malejąca w przedziale (1,∞), dla dowolnego
a∊R.
b) wyznacz wartośc parametru a, wiedząc, że róznica miejsc zerowych funkcji f wynosi 10.
27 sty 12:07
Try: pomoże ktoś?
27 sty 12:14
Marcin: Możesz obliczyć współrzędną x wierzchołka paraboli.
27 sty 12:16
ICSP: a znasz definicję funkcji malejącej ?
27 sty 12:19
27 sty 12:23
Try: i co dalej?
W(1,2a2−7)
27 sty 12:28
Try: ...
27 sty 12:32
zawodus: p=−b/2a =1
koniec podpunktu a
27 sty 12:33
zawodus: b)
y=a(x−x1)(x−x2)
oraz x1−x2=10
27 sty 12:34
Try: możesz mi wytłumaczyć podpunkt a), nie rozumiem dlaczego p ma być jego rozwiązaniem
27 sty 12:37
Marcin: b) Po pierwsze delta musi być dodatnia.
Drugim warunkiem jest X1−X2=10 . Podnosimy obie strony do kwadratu.
X12 + X22 − 2*X1*X2=100.
−2*X1*X2=2*X1*X2 − 4*X1*X2. Podstawiamy to do drugiego warunku i korzystamy
ze wzoru skróconego mnożenia.
(X1+X2)2− 4*X1*X2=100.
Teraz liczysz ze wzorów Vieta.
27 sty 12:42
Try: tylko problem w tym, że kompletnie nie rozumiem dlaczego trzeba tak zrobić w obu podpunktach
27 sty 12:59
5-latek: To idz do nauczyciela niech CI wytlumaczy .
27 sty 13:25
Marcin: W podpunkcie b delta musi być dodatnia bo równianie ma dwa różne pierwiastki
27 sty 13:30
Marcin: Natomiast drugi warunek przekształciłem zeby moc skorzystac ze wzorow Vieta.
27 sty 13:32