oblicz
Jacek: Oblicz:
1) −cos10 +cos11cos21 + cos69cos79
2)cos12cos18 − sin18sin12
pomozecie albo dajcie podpowiedzi tylko dokladne wiem ze do 2 prxyladu tzeba wykorzystac
sinαcosβ + cosαsinβ = sin(α+β) tylko jak
27 sty 12:04
27 sty 12:06
Jacek: no dobra ale jak mam ten wzor to przeciez alfy nie sa rowny i bety tez nie a rowne
27 sty 12:08
Jacek: a moze to chodzi o to ze mnozenie jest orzemine i te sinusy moge sobie miejscami zamienic i juz
bedzie do wzrou pasowalo
27 sty 12:09
wredulus_pospolitus:
cos(a+b) = cosa*cosb − sina*sinb = cosa*cosb − sinb*sina <−−− sina*sinb = sinb*sina <−−−
mnożenie przecie jest 'przemienne'
27 sty 12:10
Jacek: czyli bedzie cos 30 tak

czyli
√3/2
27 sty 12:11