27 sty 09:11
27 sty 09:29
jacek: ale tam X jest z innej strony a to sie juz inaczej chyba roni. Prosze pomoz
27 sty 09:37
MathGym: tam jest AX+B=C a ty masz XA+B=C zatem mnożysz przez A−1 z prawej strony, a reszta tak samo
27 sty 09:40
jacek: prosze zrob mi, nie mam pojecia kompletnie
27 sty 09:52
wredulus_pospolitus:
chłopie ... sam zrób ... siedziałeś na ćwiczeniach i co robiłeś

bo raczej nie uważałeś na
zajęciach
27 sty 10:01
MathGym:
a b 1 −1 1 0 0 −1
c d * −2 3 = 2 −1 − 2 1
a b 1 −1 1 1
c d * −2 3 = 0 −2
detA = 1 ≠0 zatem det 1 −1 = 3 1
−2 3 2 1
a b 1 1 3 1 5 2
c d = 0 −2 * 2 1 = −4 −2
27 sty 10:03
MathGym: przydał by sie symbol macierzy na forum
27 sty 10:04
wredulus_pospolitus:
MathGym: toć on pisze jakiś egzamin czy inne koło ... a Ty mu gotowca dajesz
27 sty 10:04
MathGym: skoro nie potrafi na analogicznym przykładzie sam zrobić i mnie o to prosi to co mam zrobić
27 sty 10:05
wredulus_pospolitus:
jak to co ... zostawic go z tym problemem ... na poprawkę może by się nauczył ... a tak będzie
żył w przekonaniu, że zawsze się znajdzie ktoś kto mu da gotowca i będzie mógł się
prześlizgnąć
Później taki przychodzi do roboty i nie potrafi nic zrobić jak tylko napotyka na jakikolwiek
problem.
Niestety −−− to co było naszym narodowym atutem (kombinowanie / radzenie sobie w nietypowych
sytuacjach) zamiera w zastraszającym tempie
27 sty 10:09
MathGym: a jak to jest np student farmacji i ma matematykę na I roku tak tylko żeby ich odsiać?
27 sty 10:10
AS: Jeżeli tam jest matematyka,to chyba na coś jest potrzebna.
Do ewentualnego odsiania mają inne sposoby.
Znalazłem wreszcie sojusznika w osobie wredulus pospolitus
27 sty 10:39
wredulus_pospolitus:
MathGym nawet jeżeli to by była farmacja ... tak naprawdę macierze będą dla niego tak samo
przydatne jak znajomość Pana Tadeusza. Problemem jednak nie jest to czy się uczy czegoś
użytecznego czy nie, tylko to ... że nie jest w stanie tego pojąć (ogarnąć swym umysłem) ... i
zamiast próbować (analizować analogiczny przykład) chce mieć podane na złotej tacy rozwiązanie
... i co gorsza − otrzymuje je.
To buduje w nim przeświadczenie, że tak zawsze będzie −−− taka ludzka wersja psa Pawłowa
27 sty 10:45
kamil: no faktycznie przy odczytywaniu recept w aptecie i wydawaniu reszty macierze są wręcz
niezbędne.
27 sty 10:55
wredulus_pospolitus:
kamil ... a czy potrafisz przeczytać ze zrozumieniem to co napisałem
27 sty 10:58