27 sty 05:13
MathGym: Zajmujemy się prawą stroną czyli transponowaniem macierzy
|2 −1|T |2 0|
|0 1| = |−1 1|
a11=t11, a21=t12, a12=t21, a22=t22
27 sty 07:55
MathGym: Dalej
AX+B=C (C to ta macierz która nam wyszła wcześniej)
AX=C−B | A−1 obustronne mnożenie przez macierz odwrotną
X=A−1(C−B)
27 sty 08:08
MathGym:
A
−1 =
| | 1 | |
detA = 1 ≠0 zatem A−1 = |
| = |
| | detA | |
|1 −1|
|−2 3|
27 sty 08:12
MathGym: więc
|a b| |1 −1| |1 −1 |
|c d| = |−2 3| * | −2 0 |
|a b| |3 −1|
|c d| = |−8 2|
27 sty 08:20
MathGym: żle odjąłem macierze C−B ma być
|1 0|
|1 0|
a więc wynik też się zmieni
|1 1|
|−2 −2|
27 sty 09:28