Planimetria, Analityczna
Zuz: Punkty A= (−6,1) i B=(1,−1) są sąsiednimi wierzchołkami równoległoboku ABCD, a punkt S=(0,2)
jest środkiem przecięcia się jego przekątnych. Wyznacz współrzędne punktyów C i D.
26 sty 22:28
5-latek: A jakis rysunek ?
26 sty 22:30
Radek:
(6,3) (−1,5)
26 sty 22:31
Zuz:
26 sty 22:33
Zuz: Jak to policzyć Radek?
26 sty 22:34
Radek:
Skorzystaj ze wzoru na środek odcinka
26 sty 22:35
26 sty 22:36
Zuz: no i nie wyszły takie jak Twoje
26 sty 22:37
Zuz: tfu, wyszły
26 sty 22:38
Eta:
| | xA+xC | |
xS= |
| ⇒ xC= 2xS−xA i podobnie yC= 2yS−yA |
| | 2 | |
oraz x
D= 2x
S−x
B i y
D= 2y
S−y
B
podstaw dane i po b[có]]lu
26 sty 22:38
Eta:
i po b
ólu
26 sty 22:39