Geometria
Blue: Punkty A, B są punktami przecięcia prostej y=3/5x−6 z osiami układu współrzędnych. Oblicz pole
równoległoboku ABCD, którego wierzchołek D ma współrzędne (1,4)
Chcę tylko znać wynik, bo wyszło mi 94, a nie mam odpowiedzi. Ktoś policzy i powie, czy tak
samo mu wyszło?
26 sty 22:05
sushi_ gg6397228:
szukasz jeleni ?
zapisz swoje rozwiazanie, to sie sprawdzi czy nie ma błędów rachunkowych
26 sty 22:06
Blue: jakich jeleni?

Tylko pytam, bo nie chcę tutaj dwóch stron obliczeń zapisywać
26 sty 22:30
26 sty 22:46
Eta:

A(0,−6) , B(10,0)
→ →
BA=[−10, −6] ,BD= [−9, 4] ,
→ →
P= |d(BA, BD)|= | −10*4−(−6)*(−9)|= |−76|=
76 [j
2]
26 sty 22:49
Eta:
@
Blue
Jak widzisz ....... mnie zajęło to dwie linijki
26 sty 22:52
Mila:

D=(1,4)
(3/5)x−6=0 /*5
3x=30
x=10 m. zerowe B(10,0)
A(0,−6)
|AB|=
√(102+62=
√136
| | 3 | |
y= |
| x−6 postac kierunkowa |
| | 5 | |
3x−5y−30=0 postac ogólna równania prostej AB
Odległość D od AB
II sposób
AB
→=[10,6]
AD
→=[1,10]
P=det|10 6|
1 10|
P=10*10−6=94
26 sty 22:53
Eta:
Mila czemu mnie wyszło P= 76 ?
26 sty 22:55
sushi_ gg6397228:
40+54=.... dokończ
26 sty 22:56
Mila:
9*6=54
26 sty 22:56
Eta:
O kurde

dzięki
26 sty 22:57