?
?
Rysunek jest pogladowy ale oddaje sytuacje
Zeby obliczyc pole tego rownolegloboku i skorzystac z e wzoru P=a*h to odleglosc puntu D od
prostej y=UP3}{5}x−6 bedzie wysokoscia tego rownolegoloboku natomiast a to dlugosc odcinka
AB
drugi sposob polego na wykorzystaniu wzoru P=a*b*sin kata alfa
Dlugosci wektorow BA i AD policzysz sobie
natomiast kat alfa miedzy tymi wektorami obliczysz albo z iloczynu slararnego (ale
dostaniesz cos alfa , Wiec sinus to nie problem policzyc
czyli jesli wektor BA ma wspolrzedne [a1b1] a wektor AD ma wspolrzedne [a2 b2] to
| a1*b1+a2*b2 | ||
cos alfa = | ||
| |BA|*|AD| |
| a1*b2−a2b1 | ||
sinalfa = | ||
| |BA|*|AD| |