Praw
Adaq: W urnie I jest 5 białych kul i 7 czarnych w urnie II są 2 białe kule i 3 czarne kule.Wyjmujemy
dwie kule z I urny i dokładamy do II urny,następnie z II urny wyjmujemy jedna kule.Oblicz
prawdopodobieństwo ,ze po dołożeniu kul wyjmiemy z II urny kule czarna.
Moje rozwiązanie:
A−wylosowanie kuli czarnej drugiej urny
| | | | 21 | |
1) B1−Wyjeto dwie kule czarne z I urny P(B1)= |
| = |
| |
| | 66 | | 66 | |
| | | | 10 | |
2) B2−Wyjeto dwie kule białe z I urny P(B2)= |
| = |
| |
| | 66 | | 66 | |
| | 5*7 | | 35 | |
3) B3−Wyjeto kule białą i kule czarną z I urny P(B3)= |
| = |
| |
| | 66 | | 66 | |
| | 21 | | 5 | | 15 | |
1)P(A1)= |
| * |
| = |
| |
| | 66 | | 7 | | 66 | |
| | 10 | | 3 | | 5 | |
2)P(A2)= |
| * |
| = |
| |
| | 66 | | 7 | | 77 | |
| | 35 | | 4 | | 15 | |
3)P(A3)= |
| * |
| = |
| |
| | 66 | | 7 | | 66 | |
| | 15 | | 5 | | 15 | | 99825 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 66 | | 77 | | 66 | | 167706 | |
| | 187 | |
A w odpowiedziach jest P(A)= |
| |
| | 462 | |
26 sty 17:24
zawodus: | | 5 | |
co to jest |
|  na tym etapie jest błąd |
| | 7 | |
26 sty 17:26
Adaq: gdzie
26 sty 17:26
Adaq: Dokładamy 2 czarne do tych 3 czarnych (w II urnie)
26 sty 17:27
Adaq: Wtedy w II urnie będzie 7 kul (2 białe i 5 czarnych) czyli możemy wyjąć kule czarną na 5
sposobów.
P()=5/7
26 sty 17:32
Adaq: Pomoże ktoś?
26 sty 17:40
zawodus: Masz błąd w rachunkach, poza tym to raczej jest błąd w odp.
wg mnie poprawna to 25/42
26 sty 17:47
Adaq: P(A1)i P(A2)i P(A3) Jest dobrze policzone?
26 sty 17:49
zawodus: P(A3) jest błąd
26 sty 17:51
Rafał28:
P(A3) źle policzone (źle wymnożone). Popraw i uzyskasz poprawną odpowiedź.
26 sty 17:51
Adaq: Wyszło mi 25/42 .
To jest dobry wynik?
26 sty 17:56
zawodus: Najprawdopodobniej tak
26 sty 17:57
26 sty 17:58
Adaq: Wielkie dzięki
26 sty 18:00