Dane są liczby...
Ewel_nana: Dane są liczby a=log3 81 − log3 2 i b=(3
√2− 2
√3)(3
√2+2
√3)
a) oblicz b
−a
b) wyznacz liczbę odwrotną do liczby a
c) wyznacz liczbę przeciwną do liczby a
Proszę o pomoc
26 sty 14:39
daras: napisz porzadnie, bo nie wiadomo czy 3 jest podstawą logarytmów czy tylko ci sie spacja zrobiła
przypadkiem
26 sty 15:58
Ewel_nana: a= log
381 − log
32
26 sty 16:07
26 sty 16:08
daras: a w b) wzór skróconego mnożenia
26 sty 16:08
Ewel_nana: mogłabym cie prosic o rozwiązanie całego zadania

ja już sie w tym pogubiłam

proszę
26 sty 16:11
daras: za leniwa jesteś a ja takich nie lubię
26 sty 19:09
zawodus: albo brak elementarnej wiedzy
26 sty 19:10
Ewel_nana: moze i brak wiedzy pisze po to by tą wiedze uzyskać i nie mówcie ze potrzebuje gotowca po
prostu nie rozumiem nic z zapisu daras
26 sty 19:13
Ewel_nana: daras wytłumacz jakoś jaśniej proszę
26 sty 19:27
Kaja: b=(3√2)2−(2√3)2=18−12=6
a jeśli chodzi o a, to tam ma być na pewno log32?
26 sty 19:35
Ewel_nana: tak na pewno
26 sty 19:37
Kaja: a ten log381 też jest dobrze?
26 sty 19:38
Ewel_nana: tak
26 sty 19:39
5-latek: Liczba a jest napewno dobrze przepisana ?
Teraz liczba b popatrz dobrze na nia. czy nie przypomina ona CI jakiegos wzoru skroconego
mnozenia ? np (a+b)(a−b)=a2−b2 ?
26 sty 19:39
Kaja: bo wtedy a=4−log32
26 sty 19:39
Kaja: b−a=6−(4−log32)=2+log32
26 sty 19:40
Ewel_nana: 5−latek tak liczba a jest na pewno dobrze przepisana a liczba b masz racje przypomina wz
skróconego mnożenia

ale co dalej ?
26 sty 19:45
Kaja: popatrz wyżej. b masz policzone
26 sty 19:47
Ewel_nana: ok kaja dzięki
26 sty 19:51
Ewel_nana: a czy to co obliczyłaś b−a=6−(4−log32)=2+log32
to jest ten punkt a w tresci zadania bo tam było b−a
sorry ..
26 sty 20:07
Ewel_nana: chyba troche zakręciłam
26 sty 20:07
Kaja: 6
4−log32=6
4*6
−log32=6
4*6
log32−1=6
4*6
log312=
=6
4*(2*3)
log312=6
4*2
log312*3
log312=
26 sty 20:22
5-latek: LIczbe a mozna zapisac roznie
= 4−log
32
| | log2 | |
albo = 4− |
| zmiana podstaw logarytmu na 10 |
| | log3 | |
| | 1 | |
albo =4− |
| zmiana posdtawy logarytmu |
| | log23 | |
Jeszcze mozna to inaczej zapisac ale nijak to n ie wyjdzie jaks fajna liczba (chocia z nie
musi )
| | 1 | | 1 | | 1 | |
liczba odwrotna do a to |
| to |
| = |
| mozna tu podsatwic |
| | a | | a | | | |
przyblizone wartosci tych logarytmow dziesietnych i wyliczyc
Liczba przeciwna do liczby a to libzba −a wiec
| | log2 | | log2 | |
−(log381−log32)=−4+log32=−4+ |
| = |
| −4 |
| | log3 | | log3 | |
27 sty 10:43
wredulus_pospolitus:
| | 81 | |
a = log381 − log32 = log3 |
| |
| | 2 | |
| 1 | |
| = log 81/2 3  |
| a | |
−a = −log
3 (
81/
2) = log
3 (
2/
81)
27 sty 10:51
wredulus_pospolitus:
w sumie nigdzie nie ma napisanego, że mają być to "ładne" wyniki
27 sty 10:52
5-latek: dziekuje za odzew
zaraz to przetrawie.
27 sty 10:56
5-latek: Wiem Artur nawet to sam pisze , a zwlaszcza w trygomnometrii
Korzystajac z okazji ze jestes . Czy znasz taka pozycje Nowosiołow Specjalny wyklad
trygonometrii .. Zamowilem ta ksiazke ale nie wiem czy bedzie tam duzo rozwiazanych
przykladow z okresowosci i zbioru wartosci funkcji trygonometrycznych
Chodzi o to zeby byly rozwiazane ood poczatuku do konca . Wiec moze znasz inne pozyje z tego
tematu . Pytam tak na forum juz kilku ludzi ale niestety
27 sty 11:02
wredulus_pospolitus:
Nie wiem ... ja się nie orientuję w książkach do matematyki ... zwłaszcza z poziomu do liceum
włącznie.
Lepszym kierunkiem do pytania to byłaby Krystek albo Godzio
27 sty 11:04
5-latek: Do Krystek

Pozdrawiam i

pisalem ale chyba jest u wnukow
Moze wtakim razie jak pojawi sie Godzio na forum .
27 sty 11:09
5-latek: Popatrz na post z 10:51
27 sty 22:57
Ewel_nana: mam małe sprostowanie co do tego przykładu dziś sie dowiedzialam ze jest tam błąd
27 sty 23:06
5-latek: No to pisz jakie ?
27 sty 23:07
Ewel_nana: ma byc tam log318 a nie log381
sorry
27 sty 23:09
5-latek: No to prosto teraz . A ja myslaem ze bedzie log381 −log33
No to teraz log318−log32 = ile zobaczymy czy zapamietalas wczorajsza lekcje jaki najpierw
wzor zastosujesz ?
27 sty 23:13
27 sty 23:17
5-latek: tak A to sie rowna dalej log39 = ile ?
Postaraj sie odpowiadc szybciej bo jestem po pracy zmeczony OK ?
Jesli nie wiesz to napisz a ja wytlumacze Dobrze?
27 sty 23:19
5-latek: Zajmuje sie tylko Twoim postem
27 sty 23:20
Ewel_nana: 2
27 sty 23:20
Ewel_nana: zauważyłam
27 sty 23:21
5-latek: Dobrze .
To nasza liczba a=2 wiec wyznacz teraz liczbe odwrotna do a
27 sty 23:23
5-latek: Podpunkt a) zostawimy na koniec
27 sty 23:24
Ewel_nana: | | 1 | | 1 | |
czyli to bedzie |
| czyli |
| |
| | a | | 2 | |
27 sty 23:24
5-latek: Ok
Treraz liczba przeciwna do a . Wiesz co to liczba p rzeciwna ?
27 sty 23:26
Ewel_nana: domyslam się ale powiedz
27 sty 23:27
5-latek: Jet to ta sama liczba tylko z e zmiemiomym znakiem czyli bedzie ?
27 sty 23:28
Ewel_nana: −2
27 sty 23:29
5-latek:

czyli nie jetes taka tepa

Teraz podpunkt a)
Ustalilismy wczoraj ze liczba b=6 patrz post
Kai z 19:35
Jeszce raz wkleje ten link wczorajszy
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
Popatrz teraz na 4 wzor od dolu i zamieszony tam
przyklad
Ale najpierw ustalilismy ze bedziemy tu korzystac ze wzoru skroconego mnozenia
(a−b)(a+b)=a
2−b
2
Mamy tak (3
√2−2
√3)(3
√2+2
√3)= zobacz ze nasze a=(3
√2) a nasze b z tego wzoru 2
√3
wiec korzystajac z tego wzoru skroconego mnozenia =(3
√2)
2−(2
√32= teraz popatrz na ten
wzor 4 od dolu i napisz po kolei ile to jest rowne
27 sty 23:37
Ewel_nana: no dzięki

więc to by wychodziło 18−12=6 czyli b=6
27 sty 23:41
5-latek: Nie tak szybko moja panno

Po kolei skad to 18 i 12
27 sty 23:42
5-latek: Powiem tak .
ja wiem ze tak jest ale chodzi o to czy TY wiesz
27 sty 23:45
Ewel_nana: (3√2)2= 32 * √22 = 9*2= 18
27 sty 23:46
Ewel_nana: no prosze cię troche tam kiedyś się uczyłam

wiec cos tam zapamiętałam
27 sty 23:47
5-latek: Dobrze . znaczy ze wiesz

Jedna mala uwaga jesli podnosisz pierwiastki do jakiejkolwiek potegi zapisuj je w nawiasach
Dobrze? mnp tak 3
2*(
√2)
2= 9*2=18
no to teraz mamy zapisac b
−a czyli 6
−2 = popatrz teraz jeszce raz na ten link i
zobacz ktory wzor zastosujesz i napisz wynik
27 sty 23:50
Ewel_nana: dobrze dobrze
| | 1 | | 1 | |
zastosuję 3 wz od góry i to będzie |
| czyli |
| |
| | 62 | | 36 | |
27 sty 23:55
5-latek: No jeszce raz

Na koniec policz jeszcze a= log
381−log
33= ile wynosi liczba a ?
27 sty 23:57
27 sty 23:59
5-latek: = licz dalej
28 sty 00:00
Ewel_nana: serio
28 sty 00:01
5-latek: oczywiscie ze tak

ile to jest 81:3 ?
28 sty 00:02
Ewel_nana: 27
28 sty 00:04
5-latek: no i dalej =
28 sty 00:05
Ewel_nana: może już starczy

wczoraj mi się tylko zadania matematyczne śnily a chciałabym mieć tez
jakieś piękniejsze sny
28 sty 00:06
5-latek: Zanim pojdziez snic to dokonczysz
=log
3 27= ile ? do jakiej potegi trzeba podniesc 3 zeby dostac 27 ?
Jak napiszesz to pokaze CI jak to obliczyc prosciej
28 sty 00:09
Ewel_nana: no 33 = 27
28 sty 00:10
5-latek: no to log327= ile ?
28 sty 00:11
Ewel_nana: 3 ?
więc jednak jestem tępa
28 sty 00:12
5-latek: Nie jestes . =3
Przeciez z definicji logarytmu
loga b=c jesli ac=b czyli log
327=3 bo 3
3=27
No a teraz popatrz jak to prosciej obliczyc . czasami tak mozna
log
381−log
33 . Wiemy ze log
381=4 bo z definicji logarytmu mamy 3
4=81
natomiast log
33=1 to wynika z ewzoru
loga a=1
No to log
381−log
33=4−1=3

Naprawde zapoznaj sie ze wzorami .
Zycze powodzenia . Moze ja sie przysnie

A teraz juz spac
28 sty 00:20
Ewel_nana: zapoznam na pewno

no mykam juz spać bo za kilka godz zaczyna sie jeden z moich najważniejszych dni

Dziękuje za pomoc Moze mogę sie jakoś odwdzięczyc

Może w przyszlości hehe
28 sty 00:22
5-latek: Na zdrowie
28 sty 00:23
5-latek: I wszystkiego najlepszego
28 sty 00:25