Janek1
wojtek210696: Dziecko o masie 20 kg usiadło na huśtawce zrobionej z deski odługości l=3m i masie m2= 8 kg,
opartej na okrągłym pniaku. Oblicz odległość od końca pniaka, w jakiej należy ją podeprzec, by
dziecko siedzące na drugim końcu mogło bujać się w pojedynkę.
26 sty 14:38
26 sty 14:49
26 sty 14:59
26 sty 15:15
wojtek2106968: WOW wiem

ale co za F2 podstawic skoro jej nie mam
26 sty 18:53
daras: a co to jest u ciebie F
2
26 sty 19:12
daras: | | (l−x)2m2 | | m2x2 | |
m1(l−x) + |
| = |
| |
| | 2l | | 2l | |
x ≈ 214 cm
26 sty 21:04
26 sty 21:13