Suma k początkowych wyrazów
Matejko: Suma k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 3 a suma 2k początkowych wyrazów
tego ciągu jest równa 18. Oblicz sume 3k początkowych wyrazów tego ciągu.
26 sty 10:48
26 sty 10:55
Bizon:
| S2k | | a1(1−q2k) | | 1−q | |
| = |
| * |
| |
| Sk | | 1−q | | a1(1−qk) | |
itd −
26 sty 10:57
Matejko: dlaczego podzieliłes S2k nad Sk?
26 sty 11:08
Bizon:
bo tak wyliczę q
26 sty 11:15
Matejko: .
..
5=g
k(6−q
k) i co dalej?
26 sty 11:25
Bizon:
wyliczysz qk
26 sty 11:33
26 sty 11:40
Bizon:
.. widzę, że chyba nie "zaskoczyłeś" −

To ciekawe zadanko z serii za mało danych
Nie rozwiążemy ciągu ... ale policzymy to o co nas pytają −
| | S2k | |
Ze stosunku |
| policzymy qk ... qk=5 |
| | Sk | |
| | S3k | | 1−q3k | |
Potem do |
| = |
| podstawisz to qk=5 |
| | Sk | | 1−qk | |
zatem:
| S3k | | 1−125 | |
| = |
| ⇒ S3k=93 |
| 3 | | 1−5 | |
... pobaw się −
26 sty 18:47
Matejko: ze stosunku.... qk....qk=5 i jka ci wyszło że qk=5 ja mam 5=6qk−q2k
28 sty 14:44
Matejko: rozumiem dziękuje bardzo
28 sty 14:49
Bizon:
−
28 sty 14:57