rozwiąż nierówność
Robert: x2+4x≥5x
Wychodzi:
x1=1
x2=4
Jak zapisać odpowiedz?
25 sty 18:08
52: Odp. x∊{1,4}
25 sty 18:09
52: Lub Rozwiązaniem nierówności są liczby 1 i 4.
25 sty 18:10
52: a z resztą to nie mogło ci wyjść 1 i 4 przy nie równości..
zaraz zrobie to zadanie
25 sty 18:13
Robert: x∊(−∞;1]∪[4;+∞)
Taka odpowiedz. Skąd mam wiedzieć żeby tak zapisać?
25 sty 18:13
52:

x
2+4≥5x
x
2−5x+4≥0
(x−4)(x−1)≥0
x=4 v x=1
ma być większe lub równe , czyli kołeczka zamolowane i to co jest na osią x
Odp.
x∊(−
∞,1>∪<4,+
∞)
25 sty 18:17
Robert: ok

a takie
6x+1>x
2
25 sty 18:18
25 sty 18:19
52: a takie zrób sam...
Jeśli masz przy x2 znak − to ramiona parobolki w dół
wszystko na jedną strone i robisz
25 sty 18:20
Robert: nie mogę obliczyć delty
25 sty 18:24
52: pokaż jak liczysz delte ?
25 sty 18:25
Robert: √40?
25 sty 18:25
5-latek: zapisz ta nierownosc tutaj i pokaz jak liczysz delte
25 sty 18:26
5-latek: Zle delta ≠√40 policz jeszce raz
25 sty 18:27
52: no
Δ=40
a √Δ=√40
25 sty 18:27
Robert: −x
2+6x+1>0
Δ=36−(−4)=40
√Δ=
√40=2
√10
25 sty 18:28
5-latek: Masz przeciez na to wzor wiec licz
25 sty 18:28
52: teraz miejsca zerowe..
25 sty 18:28
5-latek: Teraz ok . Licz miejsca zerowe
25 sty 18:29
5-latek: Ok
52 prowadz dalej
25 sty 18:29
52: Ok .
P.S Super jest to forum, jak są mili ludzie.
25 sty 18:30
Robert: nie umiem tu tego wpisać
25 sty 18:33
52: to podaj odpowiedź jaka ci wyszła
25 sty 18:35
Robert: −6−2
√10
−2 = 3−2
√10
i to jest zle
25 sty 18:35
25 sty 18:38
Robert: Jak Ci to wyszło? sory nie widzę tego
25 sty 18:40
52: przeanalizuj to sobie jeszcze ... popatrz
25 sty 18:41
Robert: Po prostu nie wiem dlaczego taki wynik a ja liczyłem i mi inny
25 sty 18:44
52: masz ładnie rozpisane inaczej się nie da... ja muszę iść narysuje to sobie i ramiona w dół bo
jest minus przy x2
i ci wyjdzie x∊(3−√10,3+√10)
25 sty 18:45
Robert: dzięki
25 sty 18:48
Robert: już wiem teraz
25 sty 18:50
52:
25 sty 19:24