Pomocy!
imposible: mam kilka zadan do rozwiazania na poniedzialek i nie mam pojecia jak sie za nie zabrac tylko
niektore mi wyszly chociaz i tak nie wiem czy dobrze. niech mi ktos pomoze. zaraz napisze po
kolei wszystkie zadania.

(mam z tym problem bo nam nauczycielka nawet nie wytlumaczyla
tylko kazala rozwiazac a jak ktos nie bedzie mial to bedzie 1)
25 sty 13:40
imposible: 1.Oblicz stosujac prawa dzialan na potegach:
a) [(−3)2]3*2−3 : [(−2)−5*37]
b) (−1,6)3:0,043*10−3
c) (0,25)20,0013 : 0,50,015
d) 43*36244*2*34 − 27*3465
e) 4*510+2*592*58
f) 4*273−5*31138
25 sty 13:52
imposible: 2.Oblicz pierwiastki:
a)
√256
b)
√214
c)
√12,25
d)
√513
f)
3√125
g)
3√−364
h)
3√21027
i)
4√16
j)
4√(−5)4
l)
5√−0,00032
25 sty 13:59
Aga1.: a)Wskazówka
(−3)
2=3
2
(−2)
−5=−2
−5
Zapisz tak
25 sty 14:00
imposible: 3.Wyznacz dwie takie kolejne liczby calkowite, aby podana liczba byla wieksza od jednej z nich
i mniejsza od drugiej:
a) √20
b) 3√20
c) √110
d) 3√−110
e) √950
f) 3√950
g) √321
h) 3√−321
25 sty 14:02
imposible: dzieki za pomoc Aga1. prosze jeszcze o jakies naprowadzenie do reszty. ja sie biore za liczenie
i podam jeszcze 5 zadan.
25 sty 14:04
imposible: 4.Wylacz czynnik przed pierwiastek, tak aby pod pierwiastkiem zostala mozliwie najmniejsza
liczba naturalna:
a) √75
b) 3√−108
c) 4√162
d) 5√900000
e) √147
f) 3√40
g) 4√1024
h) 5√224
25 sty 14:08
Aga1.: Zad. 3.a)
√16<√20<√25
Czyli 4<√20<5
25 sty 14:09
imposible: 5:Zapisz podane liczby w jak najprostszej postaci:
a) 2√54+3√24−√150
b) √12+√192−√962√3
c) 3√640+3√−80−3√−270
25 sty 14:11
imposible: Dzieki za 3. teraz juz przynajmniej wiem o co w tym chodzilo
25 sty 14:11
imposible: 6.Porownaj liczby, wlaczajac czynnik pod znak pierwiastka:
a) √29 i 2√7
b) 3√11 i 4√7
c) 43√3 i 3√191
d) 33√2 i 23√5
25 sty 14:14
BoosterXS: a) 2√54=6√6
3√24=6√6
√150=5√6
6√6+6√6 − 5√6=12√6 − 5√6= 7√6
25 sty 14:17
imposible: 7.Zapisz odwrotnosc kazdje z podanych liczb,a nastepnie usun nierownosc z mianownika:
a) 3p[2}
b) 3√5
c) 83√4
d) √816√2
e) 23√35
f) 2+2√2
g) 2√5+2√5
h) 1−√63+√6
i) √7+√3√7−√3
25 sty 14:20
imposible: Ostatnie 8.Oblicz, stosujac prawa dzialan na pierwiastkach:
a) √50
b) √40*√25
c)√213:√7
d)3√41727
e) (33√3)3
f)3√1254
g) 3√√5* (6√5)5
h) √54+P{24}
i)(√3+√5)2
25 sty 14:25
5-latek: np tak
a) 2√7=√7*4=√28 wiec √29>√28
25 sty 14:25
imposible: Ide na obiad. jak wroce to zobacze czy cos sie pojawilo. bardzo prosze o pomoc. strasznie mi
zalezy jesli ktos umie to prosze o jakies wytlumaczenie albo rozwiazanie.
25 sty 14:26
imposible: ale piszcie ktore zadanie robicie cedzie mi latwiej znalezc. dziekuje wszystkim
25 sty 14:27
imposible: prosze jeszcze o pomoc
25 sty 15:03
imposible:
Wielkie dzieki BoosterXS za pomoc juz wiem jak to rozwiazac. ale prosze jeszcze o jakies inne
zadanie.
25 sty 15:14
BoosterXS: Zad. 7
a) a) 3√2 liczba odwrotna to 13√2 aby usunąć niewymiernośc z mianownika to trzeba
domnożyć licznik i mianownik przez √2 co daje ostateczny wynik = √26
25 sty 15:18
imposible: 
wlasnie jestem przy 5. b) i nie wiem jak rozlozyc
√96.
25 sty 15:21
BoosterXS: np jeszcze h) 1−√63+√6 odwrotna to 3+√61−√6 aby usunąć niewymierność pomnóż licznik i
mianownik przez (1+√6). Będziesz miał (3+√6)*(1+√6)−5. Wymnóż licznik i gotowe.
25 sty 15:23
BoosterXS: √96=4√6
25 sty 15:23
imposible: ale wtedy mi wychodzi 10√3−4√62√3 i tak mam juz zostawic?
25 sty 15:27
BoosterXS: Po mojemu w 5 b) powinno wyjść 5−√8
25 sty 15:30
imposible: to jak ja mam zrobic zeby byl √8?
25 sty 15:32
BoosterXS: 10√3=5*2
√3
√96=2
√24=2
√3*
√8 wyłącz 2
√3 przed nawias w liczniku i skróć z mianownikiem i zostanie ci
tylko 5−
√8 z licznika i to koniec
25 sty 15:33
imposible: ok stokrotne dzieki. licze dajej.
25 sty 15:39
imposible: ej a jak mam 3√
25 sty 15:39
imposible: to mozna rozlozyn np 2*2*3 albo 2*3*5? ktore jest dobrze?
25 sty 15:40
imposible: bo jestem teraz przy 5. c)
25 sty 15:42
imposible: jak mam to zrobic bo nie pamietam jak sie wyciaga pierwiastki 3−go stopnia
25 sty 15:51
imposible:
25 sty 16:01
imposible:
25 sty 16:03
BoosterXS: 3√640=
3√64*
3√10=4*
3√10
Mam nadzieje, że jakoś podziałasz dalej, bo ja na razie spadam
25 sty 16:05
imposible: czy powinno wyjsc −3√10?
25 sty 16:07
25 sty 16:07
imposible: juz to widzialam ale i tak jak sie nie wiem od czego zaczac to te wzory w niczym nie pomoga.
dzieki za wszystko. wracam do liczenia
25 sty 16:13
BoosterXS: Tak, w 5. c) −3√10 Z czym masz jeszcze problem ?
25 sty 16:26
imposible: zatrzymalam sie przy 7. c). mozesz mi napisac swoje obliczenia bo nie jestem pewna?
25 sty 16:34
imposible: .
25 sty 16:44
imposible: ?
25 sty 16:44
imposible:
25 sty 16:48
imposible:
25 sty 16:50
imposible: 7. e)
25 sty 17:00
imposible: ej w 7. g) wyszlo mi √2020 da sie to jeszcze skrocic czy nie?
25 sty 17:06
Aga1.: 7c
Odwrotna do 8
3√4to
| 1 | | 1*3√2 | |
| = |
| =... |
| 83√4 | | 83√4*3√2 | |
3√4*
3√2=
3√8=2
25 sty 17:07
Aga1.: 7g źle, napisz swoje obliczenia
25 sty 17:09
imposible: 7g juz mi wyszlo 10−2√5
25 sty 17:20
imposible: dobrze
25 sty 17:20
imposible: a w c) to mialo wyjsc
3√216
25 sty 17:28
Aga1.: 7g
| √5 | | √5(√5−1) | |
| = |
| = |
| 2√5+2 | | 2(√5+1)(√5−1) | |
25 sty 17:29
Aga1.: c)tak.
25 sty 17:30
imposible: ok dzieki. poradzilam sobie licze dalej. jakby co to jeszcze napisze

dzieki Aga1
25 sty 17:42
imposible: a ile wynosi 7. h) i)
25 sty 17:51
imposible:
25 sty 17:57
imposible:
25 sty 18:00
imposible: 
niech ktos pomoze
25 sty 18:07
25 sty 18:10
imposible: jak obliczyc pierwiastek z √214
25 sty 18:30
imposible: jak obliczyc 3√√5*(6√5)5
25 sty 19:06
Basia:
zamieniać na potęgi i wykonywać działania na potęgach
n√a = a1/n
3√√5*(6√5)5 = (51/2)1/3*(51/6)5 =
512*13*516*5
51/6*55/6 = 5(1/6)+(5/6) = 51 = 5
25 sty 19:10
imposible: dziekuje
25 sty 19:18
imposible: a wiesz moze jak obliczyc:
e) 23√35
h) 1−√63+√6
25 sty 19:22
Basia:
ad.e
| | 23√3 | |
jeżeli to jest |
| to już nic się nie da policzyć; najwyżej zapisać jako |
| | 5 | |
0,4*3
1/3
ale może tam jest coś innego ?
ad.h
mnożysz licznik i mianownik przez 3−
√6 i masz
| | (1−√6)(3−√6) | |
= |
| = |
| | (3+√6)(3−√6) | |
| 3 − √6 − 3√6 + 6 | |
| = |
| 32 − (√6)2 | |
25 sty 19:26
imposible: polecenie jest takie: 7.Zapisz odwrotnosc kazdje z podanych liczb,a nastepnie usun nierownosc z
mianownika:
25 sty 19:27
imposible: przepraszam ze wczesniej nie dalam. zapomnialam
25 sty 19:28
25 sty 19:34