kom
Radek:
Z cyfr 0,1,2,3...9 tworzymy liczby sześciocyfrowe. Ile jest takich liczb w których dziewiątka
występuje dokładnie 3 raz i zadana z pozostałych cyfr nie powtarza się ?
| | | | 6!*7*8*9 | |
9* | *8*7*6=9* |
| *8*7=42336 |
| | | 6!*3! | |
Razem jest 84672
?
24 sty 21:36
Radek:
Ale to jest źle
24 sty 21:40
PW: Sześciocyfrowe nie mogą mieć początkowego zera.
24 sty 21:42
Radek:
O Tym wiem ale co jest źle ?
24 sty 21:43
Mila:
Dlaczego wybierasz 3 liczby z 9?
Masz wybrać 3 miejsca z 5 dla 9
(xxxxxx) liczba 6− cyfrowa
1)
−na pierwszą cyfrę wybieram jedną z {1,2,3,4,5,6,7,8}
−wybieram 3 miejsca na dziewiątki
− wybieram 2 różne cyfry z {0,......} ( 8 cyfr, bez tej co na pierwszym miejscu i bez 9}
+
2)
− na pierwszym miejscu 9
−wybieram 2 miejsca na dziewiątki
− wybieram 3 różne cyfry z {0,......} (9 cyfr bez 9)
łącznie: 4480+5040=9520
24 sty 22:00
Radek:
9 występuje dokładnie 3 razy dlatego.
24 sty 22:02
PW: Wszystkich 6−wyrazowych ciągów spełniających warunki zadania (3 dziewiatki i pozostałe trzy
różne) jest
natomiast takich ciągów z początkowym zerem jest
24 sty 22:03
Radek:
w a drugim chyba błąd ''−wybieram 2 miejsca na dziewiątki" ale 9 mają być dokładnie 3 razy ?
24 sty 22:03
Mila:
W (2) Jedna 9 jest juz na pierwszym miejscu.
Przeczytaj sposób PW może będzie Ci łatwiej zrozumieć.
24 sty 22:09
Radek:
Ale czemu nie mogło by być tak:
24 sty 22:18
Radek: ?
24 sty 22:26
Radek: ?
24 sty 22:42
Mila:
| | | |
Trzeba od tego odjąć 1* | *8*7 czyli te liczby z zerem na początku |
| | |
oblicz
24 sty 23:10
Radek: Jutro dokończę Dobranoc.
24 sty 23:12
zawodus: Lepiej od razu wydzielić dwa przypadki niż potem sobie przypominać, żeby odjąć...
25 sty 09:51
Radek:
Ale ja chcę zrobić na dwa przypadki:
1) 9 jest z przodu
2) jakaś cyfra 1−8 jest z przodu
25 sty 11:52
25 sty 11:54
Mila:
22:00 masz dwa przypadki rozpisane bardzo dokładnie.
Myślę, że sposób PW jest "ładniejszy."
25 sty 15:33
Radek: Dziękuję, ale będę miał jeszcze pytania do tego zadania.
25 sty 15:42
Mila:
Proszę.
25 sty 15:46