problem
Radek:
Dla jakich wartości parametru a suma kwadratów pierwiastków równania ..... jest dwa razy
większa od sumy tych pierwiastków
czemu nie mogę zapisać tak:
2(x12+x22)>x1+x2 ?
24 sty 19:21
Piotr 10: x12+x22= 2(x1+x2) rozumiesz ?
24 sty 19:23
Radek:
Ale czemu mój zapis jest błędny ?
24 sty 19:25
Piotr 10: Np. Dajmy takie coś. Energia kinetyczna jest dwa razy większa od energii potencjalnej.
I jakbyś to zapisał ? Ek i Ep
24 sty 19:27
Radek: 2Ek=Ep ?
24 sty 19:34
Piotr 10: Nie nie nie, pomyśl jeszcze raz E k > Ep najpierw od tego sobie zacznij, to zrozumiesz swój
przykład
24 sty 19:35
52: Ek=2Ep
24 sty 19:35
Radek:
Skoro Ek ma ma być większe od Ep no to przy Ek musi być 2 ?
24 sty 19:39
Radek: ?
24 sty 20:05
52: Nie ,
Ek=5
2Ek=Ep
2*5=10=Ep
Ek=5
Ep=10
a chyba nie o to nam chodzi ...
Czyli musisz napisać że
Ek=2Ep
Energia kinetyczna jest równa dwóm energiom potencjalnym dzięki czemu jest 2x większa
24 sty 20:09
Mila:
Radek masz napisać równość, skoro cytryn masz 2 razy więcej niż jabłek, to piszesz
cytryny=2*jabłka
przykład 8 cytryn − 4jabłka
8c=2*4j
24 sty 20:10
24 sty 20:11
Radek: Ok dziękuję
24 sty 20:15
Jędruś: x12 + x22 = 2(x1 + x2)
(x1 + x2)2 − 2x1 x2 = 2(x1 + x2) i masz same wzory Viete'a...
24 sty 21:49
Radek:
Ja znam wzory viet'a i nie o nie pytałem
24 sty 21:52