qu
qu: rozwiąż równanie :
4cos
2x= 4sinx +1 w przedziale <0,2π>
bardzo proszę prosto z w miare dokładnym tłumaczeniem
24 sty 20:09
Radek:
4cos
2x=4sinx+1
4(1−sin
2)−4sinx−1=0
4−4sin
2x−4sinx−1=−
−4sin
2x−4sinx+3=0
4sin
2x+4sinx−3=0
t=sinx t∊<−1,1>
4t
2+4t−3=0
Δ=64
24 sty 20:13
Mila:
Pomyłka w rozwiązaniu równania kwadratowego;
| | −4−8 | | −3 | | −4+8 | | 1 | |
t1= |
| = |
| ∉<−1,1> lub t2= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
24 sty 20:23
qu: podanie x1 i x2 to już jest całkowita odpowiedz ?
24 sty 20:25
Mila:
Tak.
24 sty 20:26
Mila:
Nie podziękowałeś Radkowi.
24 sty 20:30
qu: ostatni fragment mnie interesuje
x= π/6 i ta 2 odp
Wiem , że z wykresu ale dokładnie jak to odczytac tam jest jedenie zaznaczone 1/2 pi i pi
z gory dzieki
24 sty 20:40
qu: Dzięki RADEK
24 sty 20:41
Radek:
| | π | | π | | 5π | |
sin wyznaczasz tak x= |
| lub x=π− |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
24 sty 20:41
52: | | 1 | |
Sprawdzasz wartość dla jakiego kąta sinx przyjmuje wartość |
| |
| | 2 | |
24 sty 20:42
qu: czaje , THX
24 sty 20:45
Mila:

Gdzie masz zaznaczone? W której jesteś klasie.
Z wzorów redukcyjnych masz : (Pani podała tabelkę wartości?)
| | 1 | | 1 | |
sin30o= |
| , sin(180−30)=sin150o= |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 sty 20:47
qu: zaległości mam
24 sty 20:59