prawdopodobieństwo
Robert: W urnie jest pięć kul o numerach 3,4,5,6,7.Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule.Oblicz
prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb wynosi 10, pod warunkiem, że pierwsza z
wylosowanych liczb jest parzysta.
24 sty 17:47
Radek:
jeśli pierwsza 4 to pasuje tylko 6
dla 6 masz 4
A=2
24 sty 17:50
Mila:
Ω={(4,3),(4,6),(4,5),(4,7),(6,3),(6,4),(6,5),(6,7)}
|Ω|=8
|A|=2
24 sty 18:48
Radek:
Czemu mam źle ?
24 sty 18:50
24 sty 18:54
52: Radek a u ciebie Ω jest jakby to losowanie było jednocześnie a nie po kolei bez zwracania.
Przynajmniej nas tak Pani uczyła.
24 sty 18:57
Mila:
II)
A− wylosowano sumę 10, pod warunkiem, że pierwsza jest parzysta
B− za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą
|A∩B|=2 za pierwszym razem parzysta i suma oczek 10
| | P(A∩B) | | | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 4 | |
24 sty 19:02
Mila:
Radek, to jest prawdopodobieństwo warunkowe. Podałam 2 sposoby.
24 sty 19:07
Radek:
To jeszcze takiego nie przerabiałem.
24 sty 19:10
Mila:
Wiem.
24 sty 19:22