ktory wyraz ciagu jest rowny 2?
sylwiaanna: Dany jest ciag okreslony wzorem an=∊5n−8/n−1 (to jest na kresce ulamkowej), gdzie n€N+ i
n>1. Ktory wyraz tego ciagu ma wartosc rowna 2?
23 sty 21:38
5-latek: | | 5n−8 | |
Rozwiaz rownanie |
| =2 |
| | n−1 | |
23 sty 21:45
bezendu:
5n−8=2n−2
3n=6
n=3
n∊N/{1}
23 sty 21:47
Janek191:
5n − 8 = 2*( n −1)
5n − 8 = 2n − 2
5n −2n = −2 + 8
3n = 6 / : 3
n = 2 i n > 1
I wyraz ciągu jest równy 2.
=======================
23 sty 23:20
sylwiaanna: przedstaw funkcje w postaci kanonicznej i iloczynowej:
a) y=x2−5x+4
b) y=3x2−2x+1
7 lut 13:29
J: No to obliczaj miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka.
7 lut 13:35
sylwiaanna: w b obliczylam i p=−2/6 a q= −8/12 delta zas −8 i mam problem jak z postaci ogolnej zapisac to
w postaci kanonicznej
7 lut 14:08
7 lut 14:19
J: Przykład b)
| | 1 | | 2 | |
Postać kanoniczna: y =3(x − |
| )2 + |
| , postaci iloczynowej nie ma. |
| | 3 | | 3 | |
7 lut 14:28
J: Policz miejsca zerowe w przykładzie a)
7 lut 14:29
sylwiaanna: W przykladzie a miejsca zerowe wyszly mi:
x1=1
x2=4
delta 3
P=5/2= 2,5
q=−3/4
wzor funkcji kanonicznej y=(x−2,5)2+3
wzor funkcji iloczynowej y=(x−1)(x−4)
Mozesz mi to sprawdzic?
7 lut 14:52
J: Postać kanoniczna prawie dobra. Co robi "3" na końcu ?
7 lut 15:03
sylwiaanna: Jej mialo byc −3/4 na koncu
7 lut 15:31
J: To jest OK
7 lut 15:38
sylwiaanna: A iloczynowa dobrze jest?
7 lut 15:38
J: Tak.
7 lut 15:43
sylwiaanna: Dziekuje bardzo za pomoc
7 lut 15:44
jula : Który wyraz ciągu (bn) jest równy 14 jeśli:
BN 3n +5
9 kwi 20:22