rozwiąz równanie
Robert: x√3 +√3= x+3
23 sty 19:50
Eta:
| | 3−√3 | |
x√3−x= 3−√3 ⇒ x(√3−1)= 3−√3 ⇒ x= |
| = ...... dokończ |
| | √3−1 | |
23 sty 19:52
5-latek: Rownania rozwiazuje sie w ten sposob ze niewiadome daj sie na lewa strone rownanai a wiadome na
prawa strone
Wiec to zrob teraz
23 sty 19:52
Eta:
23 sty 19:53
Robert: nie rozumiem
23 sty 19:54
5-latek: Widze
Eta ze dobrze zrobilas to co napisalem
23 sty 19:54
Eta:
No to...... masz problem

( co tu rozumieć?
23 sty 19:55
Marcin: Wyciągasz x przed nawias, żeby pozbyć się tego pierwiastka

Rozumiesz?
23 sty 19:56
Robert: juz tak, nie rozumiałem początku a tam po prostu było przeniesione na drugą stronę xD
23 sty 19:58
5-latek: Pewnie to jest uczen liceum bo bedzie trzeba tu usunac niewymiernosc z mianownika
Moze na lekcji nie brali takich przykladow a moze byl chlopak chory i nie chodzil na
lekcje
23 sty 20:00
Robert: mógłby to ktoś dokończyć?
23 sty 20:02
Marcin: Pomnóż sobie licznik i mianownik przez √3+1
23 sty 20:03
kika:
23 sty 20:03
23 sty 20:03
Robert: ok dziękuje
23 sty 20:06
Eta:
No i pięknie

na zdrowie
23 sty 20:08
pigor: ..., a ja jak zawsze proponuję od tego miejsca tak :
... ⇔
x(√3−1)= 3−√3 /*(
√3+1) ⇔ x(3−1)= (3−
√3)(
√3+1) ⇔
⇔ 2x= 3
√3+3−3−
√3 ⇔ 2x= 2
√3 /:2 ⇔
x=√3 . ...
23 sty 20:17
Eta:
No to ja od "mojego miejsca"
| | (3−√3)(√3+1) | |
x= |
| ⇒ 2x= 3√3+3−3−√3 ⇒ x= √3 |
| | 3−1 | |
23 sty 20:21