23 sty 17:04
Mila:
Wyrazy ciągu numerujemy począwszy od 1.
23 sty 17:08
52: mi chodzi o wielomian ... czemu jest wzięty n jako 1
wiesz o co mi chodzi ?
23 sty 17:12
52: Dobra już rozumiem to zadanie.
Tylko Basia mogła napisać że jeśli obliczy dla W
1 to obliczy a
1
a dopiero później z tego że
| | 1 | | 1 | |
a1=− |
| 2 => an=− |
| n... |
| | 2 | | 2 | |
bo tego nie zrozumiałem z tym wielomianem czemu od razu wzięte było n=1
23 sty 17:21
Mila:
Resztę z dzielenia tego wielomianu przez (x+1) możesz obliczyc tak:
| | 11 | | −1 | |
W(−1)=(2*(−1)2−3*(−1)− |
| )n=( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
to samo uzyskasz sposobem , jak rozwiązała Basia.
Chcesz obliczyc resztę z dzielenia to albo dzielisz przez (x−a), albo obliczasz wartość dla
danej liczby a
23 sty 17:25