matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
ollla:
Niech a
n
, dla n≥1będzie resztą z dzielenia wielomianu W(x)=(2x
2
−3x−
11
2
)
n
przez dwumian(x+1). Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu. Prosze bardzo pomoc, bede bardzo wdzieczna
20 lut 16:18
Basia:
2x
2
−3x−
11
2
: x+1 = 2x−5 −2x
2
−2x −−−−−−−−−−−−−−−−− −5x−
11
2
5x+5 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 5−
11
2
= −
1
2
a
n
= (−
1
2
)
n
ciąg geometryczny a
1
=−
1
2
q=−
1
2
1−q
n
S
n
= a
1
*
1−q
1−q
10
S
10
= a
1
*
1−q
1
1−(−
1
2
)
10
S
10
= −
*
=
2
1−(−
1
2
)
1
1
1−
2
10
−
*
=
2
3
2
1
1
−
*(1−
)=
3
2
10
2
10
−1
−
=
3*2
10
1−2
10
3*2
10
20 lut 19:09
marek:
1
czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi dlaczego dosza Basia do wniosku że q=−
?
2
16 kwi 14:57
marek:
.
16 kwi 15:17
kasia:
a
n
+1
−1
=
a
n
2
24 kwi 08:44
kasia:
a to jest q
24 kwi 08:44
tak:
Z twierdzenia o dzieleniu wielomianu przez dwumian x−b
9 kwi 17:53