Tablice matematyczne
Zosia: mam pytanie czy różnią się wzory zamieszczone w tablicach matematycznych na końcu str. 5 oraz
początku 6. Dotyczą g.analitycznej
Zastanawiam się, które mogę zastosować do obliczenia kąta między prostymi?
23 sty 15:51
23 sty 15:58
Zosia: Na płaszczyźnie z układem współrzędnych dane sa punkty A i B oraz proste k i l tworzące z
prostą o równaniu y=0 kąty o równych miarach(patrz rysunek).
a) wyznacz równania prostych k i l
b)Oblicz tangens kąta β
Obliczam podpunkt a
skorzystałam z własności
tablice str. 5
| | a1 − a2 | |
tg α = | |
| | |
| | 1 + a1a2 | |
otrzymałam:
wynik powinien wynieść −2,4 , nie wiem dlaczego
zamieszam link do rysunku:
https://matematykaszkolna.pl/forum/99105.html
23 sty 16:03
Zosia: tak, z tego wzoru skorzystałam jednak jest również na str.6 :\
k: A
1x + B
1y + C
1 l: A
2x + B
2y....
| | A1B2 − A2B1 | |
tg α= | |
| | |
| | A1A2 + B1B2 | |
23 sty 16:06
Zosia:

Czy istnieje różnica w zamieszczonych wzorach?
23 sty 22:20
PW: To jest ten sam wzór.
A
1x + B
1y + C
1 = 0 po podzieleniu przez B
1 przyjmuje postać
czyli
y = a
1x+b
1
przy odpowiednich oznaczeniach, to znaczy
| | A1 | | C1 | |
a1 = − |
| i b1 = − |
| . |
| | B1 | | B1 | |
Tak samo
y = a
2x + b
2.
Ten drugi wzór staje się identyczny z pierwszym po podzieleniu licznika i mianownika przez
B
1B
2.
Oczywiście żeby dzielić musimy mieć pewnośc, że liczby te nie są zerami − zastanów się co to by
znaczyło w równaniach ogólnych prostej.
24 sty 00:26
Zosia: w przypadku gdy B1 lub B2 jest zerem jedna z prostych będzie funkcją stałą x = C
24 sty 08:05