Iloczyn dziesięciu
Matejko: Iloczyn dziesięciu początkowych wyrazów o numerach parzystych rosnącego ciągu geometrycznego
jest 32 razy większy od iloczynu dziesięciu początkowych wyrazów o numerach nieparzystych .
Oblicz 6 wyraz ciągu jezeli suma kwadratów wyrazu pierwszego i drugiego jest równa 30.
Proszę o pomoc wiem że robi się tu jakieś "podciągi" ale nie umiem tego proszę o wskazówkę taką
dość dobrą xd
23 sty 13:23
23 sty 13:38
Bizon:
... jeśli masz ciąg geometryczny określony poprzez a1 i q
to jego wyrazy nieparzyste tworzą ciąg geometryczny określony poprzez a1 i qn=q2
a wyrazy parzyste tworzą ciąg geometryczny określony poprzez a1p=a1q
23 sty 13:45
Bizon:
chciałem poprawić a toto wysłało się −:(
.. jeśli masz ciąg geometryczny określony poprzez a1 i q
to jego wyrazy nieparzyste tworzą ciąg geometryczny określony poprzez a1 i qn=q2
a wyrazy parzyste tworzą ciąg geometryczny określony poprzez a1p=a1q i qp=q2
23 sty 13:50
Matejko: dalej nie wiem proszę zacząć
23 sty 13:55
Bizon:
daras nie czyta zadania ... nic tu nie ma o sumie ...
23 sty 14:02
Bizon:
iloczyn początkowych 10 wyrazów o numerach parzystych ... to a
110q
100
iloczyn początkowych 10 wyrazów o numerach nieparzystych ... to a
110q
90
zatem: 32a
110q
90=a
110q
100 ⇒ q=

a jednocześnie
a
12+(a
1q)
=30
23 sty 14:31
daras: sorry biję się w piersi

zwykle są sumy a tu iloczyn
Bizon dobrze pisze, follow him
23 sty 14:39
Bizon:
... a też "zjadłem" znaczek ... głupota wyszła
oczywiście ostatni wiersz ma być:
a12+(a1q)2=30
23 sty 14:49
Matejko: dlaczego w ten sposób zapisałeś parzyste i nieparzyste?
23 sty 14:50
Bizon:
a czego nie rozumiesz?
23 sty 14:54
Matejko: iloczyn początkowych 10 wyrazów o numerach parzystych ... to a110q100 iloczyn
początkowych 10 wyrazów o numerach nieparzystych ... to a110q90
23 sty 19:07
Bizon:
ciąg 10 wyrazów o numerach parzystych to:
a1q, a1q3, a1q5, a1q7, ... , a1q19
Ich iloczyn to a110q1+3+5+7+...+19
23 sty 19:31
Matejko: nie wiem bardzo proszę o obliczenia
24 sty 14:17
Matejko:
24 sty 16:10
Bizon:
a12(1+q2)=30
32=q10 ⇒ q=√2 (ciąg rosnący)
do pierwszego
3a12=30
a1=√10
a6=a1q5
a6=√10*4√2=4√20=8√5
24 sty 17:44