Liczby zespolone, obliczyć z^{10}
Paweł: Potrzebuje pomocy z tym zadanie. Prosiłbym o rozpisanie krok po kroku bo mam takich zadań
kilkanaście i chciałbym choć jeden przykład na którym mógłbym się oprzeć.
Liczby zespolone, obliczyć z10 z=1+i
Doszedłem do: (1+i)10=√210 (cos 10*π4 + isin 10*π4 ) ...
Nie umiem tego rozpisać dalej proszę pomóżcie, rozpisując to krok po kroku...
P.S. Koniecznie trzeba tu korzystać ze wzoru Moivere'a
23 sty 11:19
23 sty 11:20
23 sty 11:22
Paweł: Dzięki za lekturę na jakiś tydzień, ale tak żeby mieć jakąś jasność przed kolosem to miło by
było to jakoś rozwiązać...
23 sty 11:29
Mila:
| | 10π | | 1 | | 1 | | π | |
cos |
| =cos(2 |
| π)=cos(2 |
| π−2π)=cos |
| =0 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(1+i)
10=((
√2)
2)
5*(0+i*1)=32i
23 sty 15:43
26 sty 15:55