obliczyc za pomoca wzorow de Moivre'a
Yaromir:
a.) (−1+i
√3)
30=
b.) (1+i)
2005=
| | (−2+i2√3)16 | |
d.) |
| = |
| | (1+i√3)7 | |
| | (1+i)80 | | (1−i)80 | |
e.) |
| + |
| = |
| | (√3+i)18 | | (√3−i)18 | |
f.) i
n=
g.)(1+i)
n=
| | (1+i)n | |
h.) |
| = ; dla n nalezacego do Naturalnych |
| | (1−i)n−2 | |
i.)
4√−16=
j.)
3√−i=
k.)
6√1=
25 paź 21:40
AS: Skorzystaj z wzoru Moivre'a
Jeżeli z = r*(cosφ + i*sinφ) to
zn = rn*(cos(n*φ) + i*sin(n*φ))
W pierwszej kolejności przedstaw liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej
(jak w poprzednim poście) a potem przejdź do wzoru Moivre'a.
26 paź 10:41
tim: Hej AS
26 paź 12:15
AS: Czy coś nie tak?
26 paź 16:27
Yaromir: czy moglbym jadnak mimo wszystko prosic o wyniki w celu sprawdzenia
26 paź 23:23
AS:
a) 1.073742*109
b) −4.286034*10301 − 4.286034*10301*i = −4.286034*10301*(1 + i)
c) 1
d) 1.677722*107 + 2.905899*107*i
e) −8.388608*106
f)
in = 1 dla n = 4*k k = 0,1,2,3,...
= i dla n = 4*k + 1
= −1 dla n = 4*k + 2
= −i dla n = 4*k + 3
in
z = 0 + 1*i r = 1 cos(α) = 0/1 = 0 sin(α) = 1/1 = 1 , α = 90o = π/2
zn = in = 1*(cos(n*α) + i*sin(n*α)) = cos(n*α) + i*sin(n*α)
h) (1 + i)n
z = 1 + 1*i , r = √12 + 12 = √2 cos(α) = 1/1 = 1 , sin(α) = 1/1 = 1 , α = 45o = π/4
zn = (1 + i)n = (√2)n*(cos(n*45o) + i*sin(n*45o))
reszta rozwiążań czeka w kolejce
27 paź 10:36
AS: Korekta
| | 1 | | 1 | |
W h) ma być sin(α) = |
| , cos(α) = |
| |
| | √2 | | √2 | |
27 paź 11:12
AS: h)
| (1 + i)n | | (1 + i)n | | (1−i)2 | |
| = |
| * |
| = |
| (1 − i)n−2 | | (1 − i)n−2 | | (1−i)2 | |
| (1+i)n*(1−2i+i2) | | 1+i | |
| = ( |
| )n*(1−2i−1) = |
| (1−i)n | | 1−i | |
| | (1+i)*(1+i) | | (1+i)2 | |
( |
| )n*(−2i) = ( |
| )n*(−2i) = |
| | (1−i)*(1+i) | | 1−i2 | |
| 1 + 2i + i2 | | 1 + 2i − 1 | |
| *(−2i) = ( |
| )n*(−2i) = in*(−2i) = −2*in+1 |
| 1 − (−1) | | 2 | |
27 paź 11:46
AS:
Jeżeli z = a + b*i to
| | α + 2*k*π | | α + 2*k*π | |
n√z = n√r*(cos |
| + i*sin |
| ) dla k = 0,1,2,...,n−1 |
| | n | | n | |
i)
4√−16
| | a | | −16 | | 0 | |
z = −16 + 0*i r = |−16| = 16 cos(α) = |
| = |
| = −1 , sin(α) = |
| = 0 , |
| | r | | 16 | | 16 | |
α = π
z = 16*(cos(−π) + i*sin(−π))
| | −π + 2*k*π | | −π+2*k*π | |
4√−16 = 4√16*(cos |
| + i*sin |
| ) dla k = 0,1,2,3 |
| | 4 | | 4 | |
dla k = 0
4√−16 =
√2*(1 + i)
W podobny sposób proszę wykonać następne zadania.
27 paź 12:27