ciągi
Pawełek: Liczby: 3, b , c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny. Te same liczby są w
podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrażeniem ciągu arytmetycznego.Oblicz b i
c.
22 sty 23:12
22 sty 23:18
Bizon:
wyrazy tego ciągu geometrycznego możemy zapisać jako
a skoro są wyrazami ciągu arytmetycznego to:
b=3+r
9+6r+r
2=9+12r ⇒ r
2−6r=0 ⇒r(r−6)=0
ciąg geometryczny
3, 9, 27
22 sty 23:24
Eta:
22 sty 23:29
Eta:
I "popsute zabawki"
22 sty 23:30
Sebuś: 3,b,c − ciąg geometryczny rosnący
3− 1 wyraz ciągu geometrycznego
b− 2 wyraz ciągu geometrycznego
c− 3 wyraz ciągu geometrycznego
g− iloraz ciągu ( należy pamiętać g=1 ciąg stały w zadaniu jest że jest to ciąg rosnący więc
q≠1)
b= 3* q
c= 3* q
2
3− 1 wyraz ciągu arytmetycznego
b− 2 wyraz ciągu arytmetycznego
c− 5 wyraz ciągu arytmetycznego
r− różnica w ciągu arytmetycznym
Więc
b= 3 + r
c= 3 + 4r
b=3*q
b= 3 + r
c= 3*q
2
c= 3 + 4r
Tworzymy układ równań
b=b
c=c
| ⎧ | 3*q= 3 + r /* (−4) | |
| ⎩ | 3*q2= 3 + 4r |
|
| ⎧ | −12q= −12−4r | |
| ⎩ | 3q2=3 + 4r |
|
dodajemy obustronnie
−9= 3q
2− 12q
3q
2 − 12g + 9 = 0 /:3
g
2 − 4g + 3= 0
Δ= b
2 − 4ac
Δ= 16−12= 4
√Δ= 2
q
1 =
4−22 = 1
g
2 =
4+22 = 3
q≠1 − wtedy byłby ciąg stały, a jest rosnący. Więc q=3
stąd
b= 3*3=9
c= 3* 3
2= 3*9 = 27
22 sty 23:30
Eta:

ale się
kolego opisałeś
22 sty 23:32
pigor: ..., np. tak z warunków zadania i własności tych
ciągów.
b2=3c i (*) 3<b<c i c=3+4(b−3) ⇒ b
2=3(4b−9) i (**)
c=4b−9 ⇔
⇔ b
2−12b+27= 0 ⇔
b=9 v b=3 , a stąd, z (*) i (**)
c=27
odp. tylko para
(b,c)= (9,27) spełnia warunki zadania . ...
22 sty 23:34
22 sty 23:35
pigor: ..., o

nic nie pamiętałem, choć powtarzalny...

jak automat
22 sty 23:48
Maslanek: Ale wyciągacie archiwum
23 sty 00:05