Geometria Analityczna
Radek:

1.
Dane są punkty A (1,0),B(− 1,1) . Punkt C należy do okręgu o równaniu x
2+y
2=1 . Znajdź
współrzędne punktu C , tak aby pole trójkąta było największe. Oblicz to pole.
Jak teraz odszukać ten punkt C ?
Proszę o wskazówkę
22 sty 21:41
Mila:
Podpowiedź.
Np.
Napisz równanie prostej prostopadłej do AB (zawierającej wysokość Δ) przechodzącej przez środek
okręgu.
22 sty 21:44
Radek:
A=(1,0) B=(−1,1)
y=2x+b S=(0,0)
y=2x
22 sty 21:47
Eta:
Teraz rozwiąż układ równań tej prostej z okręgiem
22 sty 21:51
Mila:
Punkt B jest w innym miejscu
Teraz masz znaleźć punkt wspólny
y=2x i x
2+y
2=1
22 sty 21:54
Radek:
A jeszcze mam pytanie ? Czemu ta wysokość musi przechodzić przez środek okręgu ?
22 sty 21:54
Radek:
22 sty 21:56
Mila:
Najdłuższa cięciwa to średnica, zrób sobie rysunek poglądowy i doświadczalnie się przekonaj (
nie jest to dowód, ale łatwiej Ci bedzie zrozumiec)
22 sty 22:03
Radek:
Dobrze.
22 sty 22:12
Radek:
A jeśli by było najmniejsze pole ?
22 sty 22:19
Eta:
Najmniejsze pole =
0
22 sty 22:25
Radek: Pole nie może być równe 0 ?
22 sty 22:26
Eta:
No właśnie , więc nie może być pytania o najmniejsze pole
22 sty 22:27
Radek:
Czyli wysokość przy największym polu musi przechodzić przez środek okręgu ?
22 sty 22:34
Radek:
Już zrozumiałem.
22 sty 22:36
Mila:
To pięknie.
22 sty 22:40
Radek:

2. Wierzchołek C trójkąta ABC leży na prostej y = 3x + 4 , a pozostałe wierzchołki mają
współrzędne A = (− 1,− 4) i B = (2,5 ) . Uzasadnij, że pole trójkąta ABC nie zależy od
wyboru punktu C i oblicz to pole
Te proste są równoległe ale co dalej ? C=(x,3x+4)
22 sty 22:44
5-latek: czym bedzie tu wysokosc ?
22 sty 22:47
5-latek: Albo inaczej . Czym jest odleglosc kazdego punktu na prostej y=3x+4 od prostej AB?
22 sty 22:49
Eta:
| | 1 | |
P= |
| |AB|*h , h−−− odległość między prostymi równoległymi jest .... |
| | 2 | |
22 sty 22:54
Radek:
Zrozumiałem.
22 sty 22:57
Eta:
22 sty 22:58
Radek:
3/ Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2−2x+6y+5 = 0 .
Napisz równania stycznych do danego okręgu, prostopadłych do prostej o równaniu x−2y=0
(x−1)
2−1+(y+3)
2−9+5=0
(x−1)
2+(y+3)
2=5
S=(1,−3) r=
√5
x−2y=0
−2y=−x
2y=x
y=−2x+b
I ?
22 sty 23:06
Radek: ?
22 sty 23:11
Eta:
1 sposób
podstaw do równania okręgu y= −2x+b
otrzymasz równanie z parametrem "b"
i nałóż warunek na deltę : Δ=0 otrzymasz "b"
2 sposób odległość "d" środka S od stycznej : d= r
powodzenia
22 sty 23:16
Radek:
x2−(−2x+b)2−2x+6(−2x+b)+5=0
x2−(4x2−4bx+b2)−2x−12x+6b+5=0
x2−4x+4xb−b2−14x+6b+5=0
x2−b2−18x+4xb+6b+5=0
x2−(18+4b)x−b2+6b+5=0
i teraz Δ=0 ?
22 sty 23:19
Eta:
tak (tylko ..... nie sprawdzałam twoich rachunków
22 sty 23:21
Eta:
2 sposób jest łatwiejszy

( spróbuj rozwiązać i tym sposobem
22 sty 23:21
Radek:
Drugim sposobem również wyszło
22 sty 23:29
Eta:
No to ,który sposób jest łatwiejszy? jak myślisz?
22 sty 23:30
bezendu:
Każdy sposób jest dobry.
22 sty 23:40
Radek:
Drugi
22 sty 23:40
Eta:
Ejjj
bezendu 
Ciebie nie pytałam
22 sty 23:41
22 sty 23:42
22 sty 23:42
Eta:
Poza tym pytałam,który
łatwiejszy a nie, który "dobry" ? a może
kwaśny ?
22 sty 23:43
bezendu:
pig.. ?
22 sty 23:46
Radek:
Dziękuję za pomoc.
22 sty 23:51
Eta:
@
bezendu 
Dla
Radka
22 sty 23:54
Radek: 4.
Wyznacz równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A (− 4,6) , która wraz z osiami
układu współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym 2.
Podpowiedź
23 sty 18:39
Ada:

A=(x,0), B=(0,y) Jaki jest wzór na pole tego trójkąta
23 sty 18:42
23 sty 18:43
Ada: nie, z wykorzystaniem współrzędnych punktów A i B (tych moich, nie twojego A

)
23 sty 18:44
Radek:
Ale skąd wiadomo, że B będzie takie ?
23 sty 18:46
Ada: Jeżeli punkt B leży na osi y, to jego współrzędna x musi być zerem, to samo się tyczy punktu
A(znów mojego, nie fortunie go nazwałam), jeżeli A leży na osi x to y musi być zerem.
23 sty 18:50
Ada: Chodzi mi o pole trójkąta prostokątnego ABO, gdzie O=(0,0)
23 sty 18:50
Radek:
Chodzi Ci o pole trójkąta o podanych wierzchołkach taki wzór jak w tablicy ?
23 sty 18:52
Ada: Nie, nie ten wzór z wektorami. Zauważ, że to jest trójkąt prostokątny, a jak się ma w takim
trójkącie pole tego trójkąta do długości przyprostokątnych
23 sty 19:02
Radek:
Jedna przyprostokątna jest wysokością
23 sty 19:04
Ada: a druga podstawą. Teraz jakie są ich długości
23 sty 19:07
Radek:
długość podstawy 8
P=2
4|B0|=2
23 sty 19:09
Ada:

Dlaczego długość podstawy 8

Przecież parę razy podkreślałam, że popełniłam kolizję oznaczeń i A na moim rysunku nie jest
twoim A.
Może teraz:
C=(x, 0), B=(0,y) A=(−4,6)
Musisz teraz za pomocą A wyliczyć równanie prostej (zostanie ci 1 literka nie określona).
Podstawiasz to równanie do wzoru na pole (*) i wyliczasz tę brakującą literkę.
23 sty 19:14
Radek: y=−x+2 takie równanie wyszło ?
23 sty 19:19
Ada: Nie.
6=−4a+b ⇒ b=6+4a
Czyli prosta ma wzór k: y=ax+6+4a
Dla C=(x,0) :
Dla B=(0,y)
y=6+4a
| | 1 | | 6+4a | |
(*) P= |
| * |
| *(6+4a)=2 −> rozwiązać, wychodzą 2 rozwiązania. |
| | 2 | | −a | |
23 sty 19:29
Radek:
Dzięki, już wyszło.
23 sty 19:41