Wielomiany
Maslanek: Wielomiany
Dowieść, że jeżeli równanie x3+px+q=0 ma trzy różne rozwiązania to p<0.
:(
22 sty 23:33
bezendu:
Wzory Viet'a dla 3 stopnia.
22 sty 23:35
Maslanek: Próbowałem rozpisać (x−a)(x−b)(x−c) i porównać. To sprowadza się przecież do tego samego
22 sty 23:37
bezendu:
Musi wyjść !
x1x2x3=−q
x1+x2+x3=0
x1x2+x1x3+x2x3=p
(x1+x2+x3)2=..
22 sty 23:39
Maslanek: No tak

. Korzystając z tego ostatniego już sympatycznie wychodzi

2p=−(a
2+b
2+c
2), gdzie a≠b≠c.
Rzeczywiście

Dzięki, dzięki
22 sty 23:43
bezendu:
No to gitara
22 sty 23:45
Eta:
22 sty 23:46
PW: Myślałem dzisiaj nad tym zadaniem, ale nie działał mi internet, więc dopiero teraz.
Zależało mi na dowodzie "szkolnym", chyba większość licealistów nie zna wzorów Viete'a dla
wielomianu wyższego stopnia niż 2 .
Wśród trzech różnych liczb istnieją dwie, których iloczyn jest nieujemny. Niech te pierwiastki
wielomianu mają oznaczenia a i b.
a3 + p•a + q = 0
b3 + p•b + q = 0.
Po odjęciu stronami
a3 − b3 + p(a−b) = 0
(a−b)(a2+ab+b2) + p(a−b) = 0.
Z założenia a i b są różnymi liczbami, można więc podzielić stronami przez (a−b):
a2+ab+b2 + p = 0
(1) a2+ab+b2 = −p
Wzięliśmy takie a i b, że ab≥0, a więc lewa strona (1) jest dodatnia, co oznacza, że p < 0.
23 sty 22:53
23 sty 23:05
PW: 
, praca nie poszła na marne.
23 sty 23:17
Eta:
Achhh ... jaka
radocha
23 sty 23:21
PW: Eta, uszanowanie. Ty też pewnie siedzisz tu dla tej biblijnej radochy (ziarno trafiło na
podatny grunt, jak mówi Pismo. Nie mówi? To może jakoś tak ...
23 sty 23:33
Bogdan:

Taki ilustracyjny sposób (nie dowód)
x
3 + px + q = 0 ⇒ px + q = −x
3
y = −x
3 (funkcja potęgowa) (niebieska linia)
y = px + q (linia prosta):
dla p>0 (zielona linia) jest jedno rozwiązanie, dla p = 0 (pomarańczowa linia) też jest jedno
rozwiązanie, dla p<0 (czerwona linia) są trzy rozwiązania
23 sty 23:52
PW: O, takiego nauczyciela powinien mieć każdy.
Czy Ty też postawiłbyś czwórkę uczniowi, który podał takie rozwiązanie? Istota rzeczy się
liczy, formalizmy dopiero później.
24 sty 00:08
Bogdan:
Gdyby było polecenie: "pokaż, że ... " to przyjąłbym takie rozwiązanie, ale w przypadku
polecenia: "udowodnij, że ... " oczekiwałbym oprócz rysunku dodatkowego uzasadnienia.
24 sty 00:14