funkcje
Blue: prosta y=100 przecina wykres funkcji f w punkcie p, a wykres funkcji g w punkcie q. ile jest
równa długość odcinka pq.
f = 3x, g=9*3x.
22 sty 18:30
Janek191:
f(x) = 3
x g(x) = 9*3
x y = 100
3
x = 100
log
3 3
x = log
3 100
x = log
3 100
więc
P = ( x; y) = ( log
3 100; 100 )
oraz
9*3
x = 100
3
2 *3
x = 100
3
x + 2 = 100
log
3 3
x + 2 = log
3 100
( x + 2) log
3 3 = log
3 100
x + 2 = log
3 100
| | 100 | |
x = log3 100 − 2 = log3 100 − log3 9 = log3 |
| |
| | 9 | |
więc
dlatego
| | 100 | | 100 | |
I PQ I = log3 100 − log3 |
| = log3 |
| = log3 9 = 2 |
| | 9 | | 1009 | |
Odp. I PQ I = 2
============
23 sty 01:35
23 sty 09:47
daras: 
przydałoby się ksero
23 sty 10:51