prosze o pomoc!
Blue: prosta y=100 przecina wykres funkcji f w punkcie p, a wykres funkcji g w punkcie q. ile jest
równa długość odcinka pq.
f = 3x, g=9*3x.
22 sty 21:57
Bizon:
2
22 sty 22:02
kika: 100=3x 100=9*3x
22 sty 22:03
kika: | | 100 | |
log3100=x p log3 |
| =xq i teraz oblicz |
| | 9 | |
22 sty 22:09
Bizon:
... nie daj się "puścić w maliny"
f(x)=3
x g(x)=3
x+2
Jak narysujesz wykres g(x) znając wykres f(x)
22 sty 22:24
Blue: no o 2 jednostki w lewo
22 sty 22:26
Blue: ale nadal nie czaje jak to obliczyć. Mógłby ktoś obliczenia zapisać?
22 sty 22:26
Bizon:
i to byłoby na tyle−
22 sty 22:27
Blue: Przepraszam , że tak niedyskretnie zapytam, ale mógłbyś napisać z jakiego województwa jesteś,
bo znam kogoś o takim przezwisku i nie wiem, czy to czasem nie jesteś Ty

22 sty 22:28
Bizon:
22 sty 22:30
Blue: ja myślałam, że to trzeba zrobić tak: log
3100 − log
3100
9, ale wtedy byłoby
log
3100
−8...
I co teraz
22 sty 22:30
Bizon:
... ja jestem z Podlasia −
22 sty 22:31
Eta:
22 sty 22:31
Blue: a to nie Ty
22 sty 22:32
Blue: zapisz ktoś obliczenia?
22 sty 22:32
Blue: zapisze*
22 sty 22:32
kika: | | 100*9 | |
Ixp−xqI=Ilog3( |
| )=2 |
| | 100 | |
22 sty 22:33
Blue: dlaczego tak

na to jest jakiś wzór
22 sty 22:38
22 sty 22:40
kika: Zauroczona jestem Podlasiem!
22 sty 22:41
Blue: ale dlaczego w tym pierwszym logarytmie jest 100*9, a nie 100
9
22 sty 22:42
Blue: cofam to pytanie, już rozkminiam o co tu chodzi
22 sty 22:43
Blue: chwila, czyli mam 100=3
2*3
x i mogę to zapisać jako log
3100+log
39

?
NIe, jednak nie czaje
22 sty 22:47
kika: 22,03 i 22:09 przelicz uważnie



!
22 sty 22:50
Blue: Czyli te obliczenia, które wyżej napisałam są poprawne
22 sty 22:56