Liczby zespolone
Rob: Znajdz wszystkie liczby zespolone z spelniajace rownianie:
z2−6z+10=0
czyli
(a+bi)2 − 6 * (a+bi) + 10 = 0
a2 + 2abi − b2 − 6a − 6bi + 10 = 0
Tyle zrobilem dalej mam taka zwana "sciane" prosze o sugestie/rozwiazanie do przeanalizowania
22 sty 00:16
22 sty 00:36
Rob: A moglbys/moglabys powiedziec co jest moim a , b i c? bo srednio to widze
22 sty 00:40
ICSP: a = 1 , b = −6 , c = 10
Takie samo równanie jak x2 − 6x + 10 = 0 tylko zamiast x jest z
22 sty 00:44
Rob: delta = b2 − 4ac
czyli 36 − 40= −4
rownanie nie ma rozwiazania rzeczywistego wiec
√−4 = √4i
czyli
x1 = 6−√4i2 = 62 − √4i2 (4 pierwiastka z i przez 2 [nie chce wyjsc ;q])
x2= 6+√4i2 = 62 + √4i2
i co dalej ?
Chyba ze wtedy tylko para liczby (x1,x2) jest rozwiazaniem tego rownania
22 sty 00:54
Rob: chodzilo mi o pierwsiastek z 4i (kreska ulamkowa) 2
22 sty 00:55
ICSP: √−4 = 2i v −2i
Teraz do liczenia z
1 oraz z
2 wybieram dowolny z tych dwóch.
z
2 = 3 + i
z = 3 − i v z = 3 + i
22 sty 00:57
Rob: czyli
z = 3−i v z=3+i to są dwie liczby spelniajace to rownanie tak?
plus moglbysmoglabys wyjasnic dlczego
√−4 = 2i v −2i ?
jest na to jakas definicja
22 sty 01:00
ICSP: Podałem Ci przepis. Rozmawiamy o liczbach zespolonych a nie rzeczywistych.
Liczenie pierwiastka algebraicznego jest bardzo podobne do liczenia pierwiastka arytmetycznego.
Jeżeli pod pierwiastkiem masz liczbę dodatnią to nie ma problemu.
√16 = 4 v −4 w liczbach zespolonych.
√36 = 6 v −6
itd
Z pierwiastkiem 0 również nie ma problemów : √0 = 0
Gdy pod pierwiastkiem znajduje się liczba ujemna to przepisujesz pierwiastek, stawiasz przed
nim liczbę i oraz zmieniasz znak liczby podpierwiastkowej na przeciwny :
√−4 = i * √4 = ...
√−5 = i * √5 = ...
Można to również liczyć ze wzoru de Moviera, jeśli oczywiście go znasz .
22 sty 01:05
Rob: Okej, dzieki za poswiecony czas
22 sty 01:08