FUNKCJE ATAKUJA!
akante: 1. Które z następujących relacji są funkcjami częściowymi, które są funkcjami?
a)f⊂R x R
−, xfy ⇔ y
2 = x
b)f⊂R
+ x R
−, xfy ⇔ y
2 = x
2. Narysuj wykresy poniższych funkcji, która z nich jest różnowartościowa? Ponadto, odczytaj z
wykresów, na jaki zbiór f przekształca dziedzinę funkcji:
a) f(x)= 2(x−1)(x+3)
b)f(x) =
√x −3
c)f(x) = 2
x + 1
d) f(x) = |x−2|−1
3. Dana jest funkcja f: R → R i zbior a ⊂ R. Wyznacz obraz zbioru a przez funkcje f oraz
przeciwobraz zbioru b przez funkcje f
a) f(x)= 2(x−1)(x+3) A = (−2,3) B ={−6}
b f(x) = |x| A = <−3,1) B = (−
∞,3>
Powoli bede je rozwiazywal w granicach mozliwosci prosze o sprawdzanie i zagladanie
21 sty 22:23
akante: Jakies wskazowki do 1 ?
w 2 trzeba narysowac i po prostu odczytac dziedzine funkcji tak :?
w 3 trzeba wyznaczyc przeciwdziedzine dla dziedziny A i dziedzine dla przeciwdziedziny B tak?
21 sty 22:30
PW: a) f zawarta w R×r− oznacza, że iksy mogą być dowolne, a igreki tylko niedodatnie, zatem
równość
y2 = x
1) ma sens tylko dla x ≥ 0
2) można ją równoważnie zapisać jako
y = −√x
(y jest niedodatnią liczbą, która podniesiona do kwadratu daje x − to jest właśnie −√x).
21 sty 22:55
akante: mhmm no ale czy to sa funkcje?
22 sty 00:16
akante: na jakiej zasadzie te wnioski mam problem z tym 5 w sumie tylko
22 sty 00:16
akante: jest tu jeszcze jakis nocny marek?xD TZN Z tym pierwszym
22 sty 00:16
akante: nocna monika np tez jak najbardziej mila o albo mila
22 sty 00:17
akante: i co z tym pierwszym?
25 sty 14:52
akante: nic ?
25 sty 19:44
25 sty 20:45
akante: dzieki
25 sty 21:09