Obliczyć ekstrema i zbadać monotoniczność funkcji : f(x)=ln(x^2)+x
Fernanda: Bardzo proszę o pomoc , obliczyłam zadanie do połowy i mi nie wychodzi ... może ktoś wie co źle
robie , ale pomoże mi rozwiązać

Obliczyć ekstrema i zbadać monotoniczność funkcji : f(x)=ln(x
2)+x
na początku wyznaczyłam dziedzine x>o
potem pochodną y'=2/x+1
przyrównuje do zera 2/x+1=0
mnoże razy x i wychodzi x=−2
chyba zrobiłam coś źle pomocyy
21 sty 20:23
Bizon:
...a dlaczego dziedzina x>0

.... a może tylko x≠0
21 sty 20:26
Fernanda: Chodzi o rozwiązanie całego zadania..ponieważ ja średnio sobie z tym radzę.
Dziedzina x>0 ponieważ argumenty logarytmu naturalnego musza byc wieksze od 0
21 sty 20:27
Ajtek:
Liczbą logarytmowaną jest x2, zatem x2>0 ⇒x>0 lub x<0 ⇒ x∊R\{0}
Witaj Bizon.
21 sty 20:29
Bizon: witaj
Ajtek −
21 sty 20:31
Bizon:
..dobrze sobie radzisz ... dawaj dalej
Policzyłaś warunek konieczny ...sprawdzaj drugi ... pewnie wyjdzie Ci maximum
... a potem bierz się za otoczenie ZERA i za monotoniczność −
21 sty 20:34
Fernanda: tylko , ze nie wiem właśnie jak wyliczyć drugi


:(:(
mam tylko jeden a powinna wyjsc parabola?
21 sty 20:36
Bizon:
jaka parabola −

Mówię a warunkach istnienia ekstremum. Jaki jest drugi warunek

?
21 sty 20:40
Fernanda: nie wiem ?
21 sty 20:45
fernanda: prosze , czy moglbys mi pomoc to obliczyć?
21 sty 20:52
21 sty 20:53
fernanda: no wiem , ale mam tylko jedno miejsce przeciecia z osia x jak wyznaczyć drugie?
21 sty 20:55
Bizon:

jest tylko jedno miejsce zerowania się pochodnej ... pytam o drugi warunek
Tyle, że Ty nie czytasz
Pochodna "zeruje się" dla x=−2 ... czyli w tym punkcie może być ekstremum
Sprawdzamy drugi warunek ... zmianę znaku pochodnej przy przejściu przez ten punkt.
Wykres pochodnej masz na rysunku
Zauważ, że pochodna zmienia znak z + na − ...czyli ?
21 sty 21:05
Fernanda: maleje?
21 sty 21:08
21 sty 21:23