pochodna
true_mike: poproszę o pomoc w wyliczeniu pochodnej:
ln
3√1+ x2
właściwie uznaję, że trzeci pierwiastek 1+x
2 jest argumentem tej funkcji tak?
| | 1 | |
więc najpierw liczę 1/trzeci pierwiastek (1+x2) * |
| (1+x2) do potęgi −2/3 * 2x |
| | 3 | |
przeszedłem po kolei od pochodnej zewnętrznej do wewnętrznych co robię nie tak pytanie?
20 sty 21:47
daras: a jaki otrzymałes wynik liczać te trzecie pierwiastki?
20 sty 21:48
true_mike: | 2x | | 2x | |
| a więc ostatecznie: |
| |
| 3(1+x2) | | 3+3x2 | |
zaznaczam, że jest to pochodna pierwszego stopnia
20 sty 21:50
daras: tak tylko nie ma trzecich czy siódmych pierwiatków jeno trzeciego stopnia
20 sty 21:53
true_mike: będę pamiętał

w takim razie pochodna drugiego stopnia już niestety mam błąd:
| | 2(1−x2) | |
prawdiłowa odp. |
| |
| | 3(1+x2)2 | |
20 sty 22:00
20 sty 22:03
true_mike: ależ ja wiem, mówię o konkretnym rozwiązaniu już
| | 2*(3+3x2) − 2x(6x) | | −6x2+6 | |
y'' = |
| = |
| wciąz daleko do rozwiązania |
| | (3+3x2)2 | | (3+3x2)2 | |
20 sty 22:06
daras: wyciągnij 3 w mianowniku , podnieśc do
2 i skróć z licznikiem i masz to samo

dobranoc
20 sty 22:08
true_mike: ahh gdy trójkę będę wyłączał przed nawias podneisiony do kwadratu, to zrobi mi się dziewiątka i
| | 2 | |
tym samym otrzymam |
| po skróceniu w liczniu i mianowniku... |
| | 3 | |
pospieszylem sie jednak, dzieki
20 sty 22:08
true_mike: y= xesinx
a jeszcze szybciutko jak do czegoś takiego podejść?
20 sty 22:09
true_mike: y'=?
20 sty 22:24
true_mike: tzn. tutaj chciałbym obliczyć pochodną drugiego stopnia, w grę wchodzi jedynie wzor leibnitza?
20 sty 23:02
daras: chyba była za późna pora, ciemno i nie widziałeś?
| | −6x2+6 | | 6(1−x2) | | 2(1−x2) | |
= |
| = |
| = |
| = chyba to samo co |
| | (3+3x2)2 | | 9(1+x2)2 | | 3(1+x2)2 | |
w odpowiedzi?
21 sty 09:56
daras: nie wywołuj ducha Leibnitza, bo wystarcza zwykłe wzory ze szkoły, które masz w linkach w
zakładce po lewej stronie, przekserowałem Ci zresztą dokładny link do..
jakbyś go otworzył to byś sam obliczył ale chyba masz zaćmienie
w drugim przykładzie masz iloczyn dwóch funkcji y =fg
więc y' = f'g + fg' , zastosuj go 2x
prawidłowe odpowiedzi to:
y' = esinx(1 + xcosx)
y'' = esinx[(2cosx + xsinx(sinx −1)]
21 sty 10:04
true_mike: dzieki piekne, co do 2/3 tam wyzej tak jak pisalem pozna pora juz do tego sam doszedlem.
tak, tak, wiem ze zwykly iloczyn ale podczas liczenia już drugiej pochodnej (pierwszą wysszedł
taki wynik jak podałeś) napotkalem na funkcje zlozona stąd pytanie. mam nadzieję, ze sobie
poradze mimo wszystko, na to niestety już brak czasu, dzieki jeszcze raz i pozdrawiam
21 sty 10:30
daras: na pewno sobie poradzisz tylko się wyśpij
21 sty 11:51
true_mike: udało sie zdac, 4/6 zadan zrobionych więc z powrotem w grze jeśli chodzi o studiaX)))
dzieki piękne za pomoc daras.
21 sty 21:15