pochodna a^x
PuRXUTM: hej

pomoże ktoś z pochodną a
x 
bo mi wychodzi inaczej niż we wzorze...
| | x | |
(ax)'=(exlna)'=ax*(xlna)'=ax*(lna+ |
| ) gdzie mam błąd  |
| | a | |
20 sty 21:29
Maslanek: lna to stała
20 sty 21:35
pigor: ..,,, g(x)lna = const, ty ją różniczujesz jakby była funkcją zmiennej x

a więc po prostu (xlna) '= lna*1= lna i tyle ...
20 sty 21:35
Maslanek: Więc to ex*lna=ax*(x*lna)'=ax*(ln a)
20 sty 21:35
PuRXUTM: dzięki wielkie
20 sty 21:38
Mila:
ax=exlna
(exlna)'=exlna*(xlna)'=lna*(elna)x=lna*ax
20 sty 21:40
Ajtek:
Witam
Mila,
PuRXUTM,
pigor,
Maslanek 
.
Może ktoś zerknąć tutaj
232924, bo albo, zresztą zobaczycie w poście z 21:44

.
20 sty 21:46
PuRXUTM: witaj Ajtek
20 sty 21:53
PuRXUTM: mam kolejne pytanie
| | 2 | |
limn→∞ n*sin |
| chciałbym to z Hospitala zrobić |
| | n | |
| | | | | |
limn→∞ |
| = |
| znowu coś źle robię bo ma wyjść |
| | | | | |
2....
20 sty 22:00
Maslanek: Licznik źle policzony: zapomniałeś o pochodnej funkcji wewnętrznej
Mianownik też: brakuje minusa
20 sty 22:02
PuRXUTM: dzięki
20 sty 22:06
Mila: Literówkę mam tam wyżej.
20 sty 22:10
Krzysiek: Ciekawe PuRXUTM,że w ogóle chcesz policzysz pochodną ciągu...
20 sty 22:11
PuRXUTM: dlaczego ciekawe, coś źle

bo nie ogarniam...
20 sty 22:16
PuRXUTM: Mila tą metodę znam tylko chciałem sobie innym sposobem zrobić
20 sty 22:17
Maslanek: Pochodnej się nie liczy w punktach izolowanych

Ale jeśli to pochodna funkcji na R, to czemu nie
20 sty 22:18
PuRXUTM: co to są punkty izolowane
20 sty 22:26
Mila:

a
n=n wykres pierwszych 3 wyrazów ciągu.
Masz punkty izolowane.
20 sty 22:29
PuRXUTM: hmm

ok. dzięki
20 sty 22:42