Logarytmy
fdsf: Oblicz:
| | 1 | |
x2+log2x−log2x2= |
| D:x>0 |
| | x | |
2+log
2x−log
2x
2=−1
log
2x−log
2x
2=−3
Przyrównujemy licznik
x=8∊D
czemuż w moich odpowiedziach widnieje: x=1 v x=8 ?
20 sty 21:11
Ajtek:
−3≠log
28
20 sty 21:15
fdsf: wiec
x=0 v x=8
to gdzie ta 1 XD ?
20 sty 21:18
Ajtek:
A może by tak:
Faktycznie, jedynki brakuje.
x=0∉ Df, pamiętaj.
20 sty 21:24
Ajtek:
Jedynkę trzeba wyłapać na oko chyba

.
20 sty 21:27
fdsf: czyli polegam na błędzie w zbiorku

Dziękuje i Pozdrawiam !
20 sty 21:27
Ajtek:
Dla x=1 też jest to równe
20 sty 21:28
fdsf: ale jesli podstawimy pod x jedynke to nie bedzie L=P
20 sty 21:33
Ajtek:
Jak to nie

Coś źle liczę

.
20 sty 21:33
fdsf: na spokojnie podstawmy

:
2+log
2 1−log
2 1
2=−1
2+0+0=−1
0=−3
L≠P
20 sty 21:35
Ajtek:
Dla x=1 masz:
| | 1 | |
12+0−0= |
|  . |
| | 1 | |
20 sty 21:37
fdsf: Kurcze rzeczywiście

więc nie orientujesz się jak to udowodnić ^^ ?
20 sty 21:41
Ajtek:
Albo zgłupiałem, albo jest to zbyt oczywiste

.
20 sty 21:44
Maslanek: Spróbuj rozwiązać sprowadzając to do podstawy potęgi "e" lub "2".
Powinno pomóc chyba
20 sty 21:59
Maslanek: Bo tak mamy funkcję, która nie jest ani potęgowa, ani wykładnicza. A jakąś postaci g(x)
f(x)
I pomijając podstawy tracimy jedno rozwiązanie rzeczywiście

.
20 sty 22:00
Mila:
X=1 spełnia równanie .
W takich równaniach rozważamy przypadki:
Podstawa potęgi równa, różna od zera, w zależności co to za równanie, co jest w wykładniku.
Podstawa równa 1, badamy co sie wtedy dzieje.
20 sty 22:00
Ajtek:
Czyli tak jak pisałem, na oko trzeba tą jedynkę złapać

.
Dzięki Wam za pomoc

.
20 sty 22:03
Maslanek: Albo zmienić podstawę
20 sty 22:05
Ajtek:
Maslanek to chyba jeszcze "średnia", rozszerzenie. Nie było jeszcze liczby e

.
20 sty 22:06
Maslanek: Ale zmiana podstawy jest i wzorek a
logab=b
20 sty 22:07
Ajtek:
Ale padnie pytanie co to jest liczba e
20 sty 22:08
Maslanek: Zostąnmy przy liczbie 2
20 sty 22:10