Proszę o wyjaśnienie
imię: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=(x−5)2+m zbiorem wartosci tej funkcji jest przedział
od (7;+∞) oznacza to że
20 sty 19:01
imię: m=−5 m=5 m=7 m=−7
20 sty 19:02
20 sty 19:05
imię: Tak. Jakoś nie rozumiem. Obliczam deltę, współrzędne p i q i źle mi wychodzi
20 sty 19:10
Bizon:
... a po co Ci Δ skoro masz gotową postać kanoniczną

−
20 sty 19:11
imię: A co mi po tej postaci kanonicznej
20 sty 19:13
Bizon:
rosiłem poczytaj ... dałem linka ...
Odpowiedz sobie co we wzorze funkcji f(x)=(x−5)2+m wyjaśnia 5 a co m.
20 sty 19:16
imię: p=5 q=m
20 sty 19:19
imię: O to chodzi

20 sty 19:29
5-latek: Zbior wartoscci funkcji oddczytujemy na jakiej osi . Osi Ox ? czy osi OY ?
20 sty 19:33
imię: Z osi y
20 sty 19:37
5-latek: Nie z y tylko OY . Ale OK
czyli do wyznaczenia zbioru wartosci funkcji bedzie mam potrzebma wspolrzena yw=q tej funkcji
napisales/as ze w naszym wzorze funkcji q=m
mamy wyznaczyc ile to m sie rowna .
jest tak
jesli wspolczynnik a<0 to Zwf nalezy (− oo q>
jesli a >0 to zbior wartosci funkcji kwadratowej Zwf nalezy <q,oo)
zapamietaj to sobie i popatrz teraz swoje zadanie i napisz ile wynosi m
20 sty 19:46
imię: No i trzeba było tak od razu. 7 to prawidłowa odpowiedź
20 sty 19:53
imię: Dzięki
20 sty 19:53
Bizon:
a potrafisz teraz naszkicować wykres tej funkcji?
20 sty 19:55
5-latek: Imie to co ja napisalem Tobie to sa wiadomosci z lekcji . Te wiadomosci napewno
przekazal nauczyciel . To samo probowal CI przekazac
Bizon 
Tylko chcial zebys sam /a do togo doszedk/la .
naszkicuj tutaj teraz wykres tej funkcji
20 sty 20:01
imię: Parabola ma ramiona w górę bo a jest dodatnie. Potem wystarczy obliczyc delte i zobaczyć co
wyjdzie

Chyba
20 sty 20:13
5-latek:

No widzisz . jednak nie rozumiesz ideii postaci kanonicznej

Postac kanoniczna pozwala na odczytanie od razu wierzchokla paraboli
Zauwaz ze nie ma potrzeby w tym przypadku liczenia delty(bo nie bedzie miejsc zerowych x
1 i
x
2) . Masz wspolrzedne wierzcholka x
w=p=5 i y
w=q=7 . zatem ten wierzcholek bedzie
lezal nad osia OX ( czyli wykres tej funkcji nie bedzie przecila osi OX )
Rysunek jaki jest taki jest ale pokazuje o co chodzi
20 sty 20:29