Algebra
Beta: Zbadać liniową niezależność układu wektorów.
u1=(2,3) u2=(−1,0) u3=(1,5) w R2
Z definicji obliczam:
α1u1+α2u2+α3u3=0
2α1−α2+α3=0
3α1+5α3=0
I co dalej?
20 sty 17:05
Krzysiek: z drugiego równania masz:
α1=−5/3α3
α2=−10/3α3+α3
α1,α2,α3 nie muszą być równe zero, zatem wektory są liniowo zależne
20 sty 17:15
ICSP: Wniosek ?

Łatwo jest dobra takie współczynniki ponieważ druga współrzędna drugiego wektora jest równa 0.
20 sty 17:19
Beta: Tak myślałam, ale wolałam się upewnić. Dziękuję Wam bardzo!
20 sty 17:25
Fab: ludzie umiecie rozwiazac?
Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej punkty P(1,0,2)Q(−1,0,1) R(2,3,1) ,obliczyc pole
trójkąta PQR i rownanie parametryczne odcinka PQ
20 sty 17:30
20 sty 17:35