Równanie płaszczyzny
Fab: Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej punkty P(1,0,2)Q(−1,0,1) R(2,3,1)
,obliczyc pole trójkąta PQR
i rownanie parametryczne odcinka PQ
20 sty 17:25
Krzysiek: policz PQxPR (iloczyn wektorowy wektorów PQ i PR) będzie to wektor normalny do szukanej
płaszczyzny
pole trójkąta to 1/2|PQxPR|
a równanie proste parametryczne to już masz dane... sprawdź co potrzebujesz do tego równania w
definicji
20 sty 17:29
Fab: dzieki a umialbyc wrzucic rozwiazanie?
20 sty 17:37
Krzysiek: umiałbym,a Ty nie możesz tego zrobić?
20 sty 17:41
Fab: no wlasnie nie jestem pewny na 100% a jutro mam poprawe
20 sty 17:41
Krzysiek: no to napisz jak rozwiązujesz
20 sty 17:42
Fab: czyli trzeba pomnozyc wektory PQxPR tak
?
20 sty 17:47
Krzysiek: trzeba policzyć iloczyn wektorowy
20 sty 17:51
Fab: a chcialem zapytac czy wektor QR bedzie potrzebny?
20 sty 17:53
Krzysiek: jeżeli będziesz liczył tak jak napisałem to nie.
20 sty 17:55
Fab: czyli wyszedł mi ten iloczyn wektorowy PQxPR [3,−3,−6] i teraz jak plaszczyzne?
20 sty 18:01
Krzysiek: równanie płaszczyzny: 3(x−1)−3(y−0)−6(z−2)=0
20 sty 18:04
Fab: a skad wyszło to w nawiasach?
20 sty 18:08
Krzysiek: a wiesz jakie jest równanie płaszczyzny?
tam w nawiasach jest 'punkt P'
20 sty 18:13
Fab: Ax+By+Cz+D=0
20 sty 18:15
Fab: czyli bedzie 3x−3y−6z+9?
20 sty 18:17
Krzysiek: 3x−3y−6z+9=0
20 sty 18:21
Fab: ok a teraz to pole jak trzeba obliczyc ?
20 sty 18:22