matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc, że log_{14} 7 = a i log_{14} 5 = b obliczyć log_{35} 28.
Marek:
Wiedząc, że log
14
7 = a i log
14
5 = b obliczyć log
35
28.
20 sty 10:20
wredulus_pospolitus:
klaniają się wzory:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
wskazówka: zamień log
35
28 na logarytm o podstawie 14
20 sty 10:37
wredulus_pospolitus:
oczywiście będziesz miał 'coś' + logarytm o podstawie 14
20 sty 10:37