Analiza pierwszej pochodnej w przebiegu zmiennosci funkcji
kiwikiwikiwi: Analiza pierwszej pochodnej w przebiegu zmiennosci funkcji
Witam.
Obliczylem pochodna i nie wiem jak to ruszyc dalej, czyli wyznaczyc monotonicznosc i ektremum
funkcji.
| 2x2 | | 8x(x+2) | |
| '= |
| |
| (x+2)2 | | (x+2)4 | |
20 sty 00:36
ICSP: a dziedzinę wyznaczyłeś ?
20 sty 00:37
kiwikiwikiwi: Dziedzina (−∞,−2)(−2,∞)
20 sty 00:38
ICSP: No to teraz :
f'(x) ⇒ x = ... − punkt podejrzany o ekstremum, narysuj wykres i określ zmianę znaku pochodnej
w tym punkcie
f'(x) > 0
8x(x+2)
3 > 0 − po rozwiązaniu dostaniesz przedział w którym funkcja jest rosnąca
20 sty 00:41
kiwikiwikiwi: No i własnie z tym mam problem
20 sty 00:45
ICSP: z czym? Z rozwiązaniem nierówności kwadratowej, czy z rozwiązaniem równania 8x = 0 ?
20 sty 00:46
kiwikiwikiwi: x=−8
x=−2
dobrze?
20 sty 00:47
ICSP:
20 sty 00:50
kiwikiwikiwi: 8x=0
x=−8
(x+2)3=0
(x−1)(x+1)(x−2)
Teraz chyba dobrze?
20 sty 00:55
kiwikiwikiwi: (x+2)
3=0
(x−2)(x+2)(x−2)
Pomylilo mi sie tam troche
20 sty 00:57
ICSP: 8 * (−8) = 0

Najpierw ekstrema:
f'(x) = 0 − warunek konieczny(ale nie wystarczający) na istnienie ekstremum
8x = 0
Musisz rozwiązać to równanie. Podpowiem, x = −8 nie jest rozwiązaniem.
20 sty 00:58
Janek191:
x = 0 !
20 sty 01:05
kiwikiwikiwi: x = 0
20 sty 01:05
ICSP: 
x = 0 − punkt podejrzany o ekstremum.
Teraz monotoniczność
f'(x) > 0
zamieniamy na iloczyn
8x * (x+2)
3 > 0
Nierówność wielomianowa. Rysujesz wężyk i odczytujesz rozwiązanie.
20 sty 01:07
20 sty 01:11
kiwikiwikiwi:
20 sty 01:14
ICSP: wykres dobry. Teraz wystarczy zapisać rozwiązanie :
f'(x) > 0
20 sty 01:17