Monotoniczność i ekstremum
Dakno: Oto moje problemy

a) y = x
4 − 2x
3+3
y' = 4x
3 − 6x
2
y' = x
2 * (4x − 6)
x
2 * (4x − 6) = 0
x = 0 i/lub x = 1,5
Tu nie wiem jak określić teraz monotoniczność.
Tutaj mam problem z wyliczeniem x, i dalej z określeniem monotoniczności
c) y = x
2 + e
−x
y' = 2x − e
−x
I tutaj jak wyżej

Proszę o pomoc w rozwiązaniu
19 sty 23:25
Basia:

f(x) = x
4 − 2x
3 + 3
f'(x) = 4x
3 − 6x
2 = 2x
2(2x−3)
f'(x) = 0 ⇔ x=0 ∨ x=
32
narysuj wykresy y = 2x
2 i y = 2x−3
i zbadaj znak iloczynu
x∊(−
∞;0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(0;1,5) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(1,5;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
masz minimum w p−cie x
0 = 1,5
w pcie x=0 pochodna nie zmienia znaku
19 sty 23:33
Basia:
D = R\{0}
| | 1 | | 2 | |
f'(x) = 2x + |
| *2x = 2x + |
| = U}{2x4+2}{x3} |
| | x4 | | x3 | |
pochodna nie ma miejsca zerowego bo 2x
4+2≠0
ponadto 2x
4+2 > 0 dla każdego x∊D czyli znak pochodnej zależy tylko od mianownika
x∊(−
∞;0) ⇒ x
3<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(0;+
∞) ⇒ x
3>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒f↗
19 sty 23:37
Basia:
f(x) = x2+e−x
f'(x) = 2x−e−x
na pewno dobrze przepisałeś ?
bo rozwiązać to równanie
2x − e−x = 0
nie jest łatwo
może to miało być f(x) = x2*e−x ?
19 sty 23:44
19 sty 23:47
Basia: spojrzałam i odpisałam, jak na razie, za bardzo nie umiem pomóc,
ale postaram się
20 sty 00:01
Dakno: Dobrze przepisane, dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc

I jeszcze nie rozumiem tylko czemu w przedziale (0;1,5) funkcja rośnie, jakbyś mogła mi to
wyłożyć prostymi słowami byłbym wdzięczny
20 sty 00:04
Dakno: Sprostowanko, dlaczego maleje w tym przedziale
20 sty 00:06
Dakno: ?
20 sty 00:56
20 sty 01:16