matematykaszkolna.pl
Wypukłośc Kamil: Określić przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia fun kcji: x(x−1)(x−3). Obliczyłem pochodną pochodnej i wyszło mi 6x−8 czyli x>4/3 jest wypukły, ale jak teraz znaleźć punkty przegięcia?
19 sty 23:15
Basia: to ten punkt, w którym druga pochodna zmienia znak czyli x= 43
19 sty 23:16
Kamil: Dzięki Basiu, pomogłaś mi po raz drugi. Jesteś wielka.
19 sty 23:18
Kamil: Ale przecież to pochodna pochodnej jest funkcją liniową, czyli chyba ta funkcja nie jest ma przedziału wypukłości?
19 sty 23:26
5-latek: Basiu ja tez bede mial do Ciebie prosbe . czy znasz moze tytuly ksiazek gdzie jest rozwiazanych duzo przykladow (ale rozwiazanych ) z okresowosci funkcji trygonometrycznych i zbioru wartoci tych funkcji ? Strae ksiazki do matematyki mam ale nie ma tam za duzo lub prawie niem a takich przykladow . wiec jesli znasz to prosze podaj ja sobie zakupie emotka
19 sty 23:29
Basia: @Kamil nikt Cię nie pyta o wypukłość drugiej pochodnej (bo to byłoby bez sensu) tylko o wypukłość, wklęsłość i punkt przegięcia funkcji początkowej a ona jest: wypukła tam gdzie druga pochodna jest dodatnia czyli tam gdzie 6x−8>0 wklęsła tam gdzie druga pochodna jest ujemna czyli tam gdzie 6x−8<0 ma punkt przegięcia tam gdzie druga pochodna zmienia znak czyli w p−cie x = 43 @5−latek jakoś nie mogę w tej chwili nic skojarzyć, ale jak sobie przypomnę na pewno dam Ci znać a masz stary zbiór zadań (z lat sześćdziesiątych > 1967) Dróbki i Szymańskiego ? tam chyba coś było
19 sty 23:58
5-latek: dziekuje za odzewemotka Basiu tego zbioru akuratnie nie mam . Postaram sie go nabyc jak najszybciej . mam Macukow Leksinkski i geometria z trygonometria z tego 7 tomowego zbioru zadan w tej twardej niebieskiej okladce . Bede wdzieczny za kazda wiadomosc . emotka
20 sty 00:05