Funkcja liniowa
adzik: wyznacz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkt A= (−1,3) oraz która przyjmuje
wartości
ujemne dla x>3.
Proszę o rozpisanie zadania i w miare mozliwosci wytłumaczenie, bo chce to ogarnąć.
19 sty 23:18
Rafał28:
Zobacz to zadanie:
53492.
20 sty 00:17
pigor: ..., wyznacz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez
punkt A= (−1,3), oraz która przyjmuje wartości ujemne dla x >3.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub tak z warunków zadania i własności funkcji liniowej
szukasz jej wzoru np. w postaci :
f(x)=a(x+1)+3 i
a<0 i f(3)=0 ⇒ 0= a(3+1)+3 ⇔ 4a=−3 ⇔
a= −34, zatem f(x)= −
34(x+1)+3 ⇔ f(x)=−
34x+2
14 ⇔
⇔
y= −34x+94 − szukany
wzór funkcji liniowej. ...
20 sty 01:28