Granica
mike: Granica prostej funkcji do obliczenia, właściwie dwóch:
poprosiłbym o pomocx)
19 sty 20:52
Ajtek:
Spróbuj z różnicy cosinusów i siusów.
Wzory masz tutaj
3670
19 sty 20:55
Janek191:
Lub z reguły de l' Hospitala
19 sty 22:31
Ajtek:
Też można. Tylko, chyba, tutaj szybciej pójdzie z tych wzorków, a później de'Szpital
19 sty 22:33
mike: dzieki, ostateczna odp. to −1, jest to zad. 5.47 ze zbioru krysicki wlodarski gdyby ktos szukal
patentu przez gugl
19 sty 22:34
mike: liczylem z różnic i poszlo calkiem sprawnie
19 sty 22:36
Ajtek:
Potrzebny był d'Szpital później
19 sty 22:37
Basia:
z reguły de l'H. masz od razu
(cos
π4 i sin
π4 to przecież stałe)
| | −sinx − 0 | | −sinπ4 | | | |
= limx→π/4 |
| = |
| = − |
| |
| | cosx − 0 | | cosπ4 | | | |
= −1
ale nie wiem czy
mike już zna tę regułę
19 sty 22:39
Ajtek:
Basia ważne, że poznał kolejny sposób. Gimnastyka umysłu

.
19 sty 22:41
true_mike: tak, znam, jednak ten przykład był w rozdziale poświęconym prostym granicom nie wykorzystującym
reguły
faktycznie jest to prostsze; sposób z róznicami też działał jednakx)
juz nie upuję więcej, dzieki za pomoc
20 sty 21:40