ln0?
piter: ln0?
Z definicji logarytmu wynika ze nie ma czegos takiego ale gdzies znalazlem ze ln0=−∞
To jak to w koncu wyglada?
19 sty 14:31
ICSP: a wiesz co to jest granica ?
19 sty 14:31
PW: Jego nie ma, ale sąsiedzi dążą. Jego kumple, co są blisko zera, mają bardzo duże logarytmy (co
do wartości bezwzględnej)
| | 1 | |
Przykład: e−1000 to bardzo mała liczba, równa |
| . |
| | e1000 | |
Ale
ln e
−1000 = −1000.
Dlatego powiadają, że lnx dąży do −
∞, gdy x zbliżają się do zera z prawej strony.
19 sty 15:12
19 sty 15:21
Leczo: ln{1}{2}+ln{1}{3}=
30 mar 14:55