Usuń niewymierność
janesmith1997: usuń niewymierność z mianownika
x−2x+1 gdy x=2−
√3
wiem, że trzeba podstawić x i usunąć niewymierność ale nie umiem tego zrobić, proszę o pomoc
19 sty 11:58
daras: to podstaw i pomnóz przez to samo z "+"
to ABCadło
19 sty 12:05
19 sty 12:06
janesmith1997: to może ktoś to prosze rozwiazac? bo ja probuje i mi nie wychodzi taki wynik jaki powinien...
19 sty 20:13
5-latek: Pomoge CI zaczac
| x−2 | | 3+√3 | |
| * |
| to co napisal daras |
| 3−√3 | | 3+√3 | |
| | (x−2)(3+√3) | |
= |
| = w mianownniku masz wzor skroconego mnozenia |
| | 32−(√3)2 | |
(a+b)(a−b)=a
2−b
2
=licz dalej
19 sty 20:20
janesmith1997: ok dziekuje, policzylam i nadal źle jest, bo mi wychodzi: − 12 − 3 √3
a powinno wyjść − 12 (√3 + 1) ...
zrobilam tak jak mi napisales, i wyszlo 3x + √3x − 6 − 2 √3 6 i po podstawieniu x
6 − 3 √3 + 2 √3 − 3 − 6 − 2 √36
19 sty 20:43
dero2005:
| x−2 | | 3+√3 | | x(3+√3)−6−2√3 | |
| * |
| = .... = |
| |
| 3−√3 | | 3+√3 | | 6 | |
| (2−√3)(3+√3) − 6−2√3 | | 6+2√3−3√3−3−6−2√3 | | −3(√3+1) | |
| = |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | | 6 | |
19 sty 21:35
19 sty 21:36