\\ sorry, że nie piszę tego tam, ale tu wątek będzie bardziej widoczny
Tak więc jeszcze takie pytanie do drugiego podpunktu w linku powyżej − limes w końcu wyszedł
zero, tak?
Jeszcze proszę o pomoc w tych limesach:
| |tg(x−1)| | ||
zad nr 5.48 limx→1 | // wychodzą mi dwie różne jednostronne 1 i −1, a | |
| (x−1)2 |
?
5.31( inna odp, powinno być, że nie ma granicy, prawda)?
| 2 | ||
5.38. nie powinno być | ||
| 3 |
| 1 | ||
5.40 jak podstawiam ∞ = | , to dla u dążącego do zera wychodzi limes 1, a tak z | |
| 0=+ |
| 1−sin3x | ||
limx→π2 | jak? rozpisałem 1 z jedynki trygonometrycznej co dalej? | |
| cosx |
| 3√1+x−6√1−x | ||
limx→0 | ==> z jakiegoś wzoru skróconego? | |
| x |
lub rozwiązanie?
najciekawszy limes
| ln x3 | ||
limx→e | ||
| x−e |
Wrzucam link do Krysickiego, Włodarskiego:
http://przeklej.net/file_details/30147.html // mam troszkę inne wydanie z roku 2012 (29), ale nie powinno się różnić
| tg(x−1) | ||
Limx→1 | =1 | |
| x−1 |
− podałem link
A te pozostałe?... z tym tangensem, to podchodzenie z prawej i lewej do zera..?
| 1−sin3x | (1−sinx)*(1+sinx+sin2x) | ||
= | = | ||
| cosx | cosx |
| (1−sinx)*(1+sinx+sin2x) | 1+sinx | |||
= | * | = | ||
| cosx | 1+sinx |
| (1−sin2x)*(1+sinx+sin2x) | cosx*(1+sinx+sin2x) | |||
= | = | |||
| cosx*(1+sinx) | 1+sinx |
| (1+x)13−(1−x)16 | |
= | |
| x |
| [(1+x)2]16−(1−x)16 | ||
= | * | |
| x |
| (1+x)2]16+(1−x)16 | ||
* | = | |
| (1+x)2]16+(1−x)16 |
| [(1+x)2]13−(1−x)13 | ||
= | = | |
| x*(1+x)2]16+(1−x)16) |
| 1 | ||
Granica | ||
| 2 |
Dzięki − bd liczył i co jakiś czas się odezwę
| 3lnx | 3 | |||
lim x→e− | =−∞ [Masz sytuację: | ] | ||
| x−e) | 0− |
| 3lnx | 3 | |||
lim x→e+ | =∞ [Masz sytuację: | ] | ||
| x−e) | 0+ |
? https://matematykaszkolna.pl/forum/232727.html