Granice - obliczyć
V.Abel: Cześć, pomożecie w dwóch limesach?
lim
x→+nieskończonośći arctan(
1x) x
2 sinx
Tylko proszę bez żandych de l'Hospitali, tak po ludzku

Proszę bardzo o pomoc, w pierszym nie wiem jak na tę chwilę jak to w ogóle rozpracować, a w
drugim mogę z twierdzenia o tym, że jedna funkcja jest zbieżna do zera, a druga ograniczona?
Tylko ten x
2... HELP PLEASE ! ! !
16 sty 23:21
Maslanek: w 1 wykonaj dzielenie
16 sty 23:24
Maslanek: Typu: niech t=p15{x}

Wtedy 1+
5√x=1+t
3
oraz 1+
3√x=1+t
5
Dzielimy 1+t
5 przez 1+t. I myślę, że coś eleganckiego powinno z tego być
16 sty 23:31
Maslanek: W 2 zmieńmy granicę może na początek
| | 1 | | 1 | | arctan(t) | | sin(1/t) | |
Wtedy mamy arctan(t)* |
| *sin( |
| )= |
| * |
| |
| | t2 | | t | | t3 | | 1/t | |
Jest jakaś mądra zależność między arctan(t) i t?
16 sty 23:34
Maslanek: Tutaj Hospital to jak malina pasuje
16 sty 23:34
16 sty 23:35
asdf: jest taka, że: −π/2 < arctan(x) < π/2
16 sty 23:37
Maslanek: Przy granicy do zera to nic nie daje
16 sty 23:38
Maslanek: Ale wracając do podstawienia mielibyśmy:
| arctan(t) | |
| =arctan(1/x)*x3 → ∞ |
| t3 | |
Druga część oczywiście do 1.
Zatem całość do
∞.
16 sty 23:39
Maslanek: E tam... Bujdy na kółkach −,−
16 sty 23:40
asdf: mozna skorzystac z wlasnosci granic, tzn:
lim
x−>x0 f(x) * g(x) = ..
jeżeli:
lim
x−>x0 f(x) jest granicą zbieżną = g
1
lim
x−>x0 f(x) jest granicą zbieżną = g
2
zbieżna − łopatologicznie ≠ ±
∞
wynik to:
g
1 * g
2
czyli mozna najpierw sobie de'hospitalem policzyc jedną granice, pozniej drugą, żeby sie nie
zamęczyć

P.S tak mi się wydaje
16 sty 23:41
asdf: powinno być:
limx−>x0 g(x) jest granicą zbieżną = g1
...
16 sty 23:42
asdf:
1) jakie bujdy na kułkach...
2) zle policzona granica arctan(x)/x3 (z podpowiedzi masz juz ograniczenie wiec nie powinno
byc problemem z wywnioskowaniem, ze granica ta to 0)
16 sty 23:44
pigor: .. tak .

jest mądra granica
| | arctgt | | α | |
lim t→0 |
| = 1 ., bo arctgt=α →0 ⇒ t=tgα →0 ⇒ |
| → 1. .. |
| | t | | tgα | |
16 sty 23:44
16 sty 23:47
ZKS:
Gdyby było
| | 1 | | 1 | |
limx → ∞ arctg( |
| ) * x2 * sin( |
| ) to granica prościutka. |
| | x | | x | |
16 sty 23:52
Maslanek: Wtedy jasne, asdf
16 sty 23:58
Maslanek: Te bujdy to o moim wywodzie

. Pasowało do myślenia, ale nie do rzeczywistości
16 sty 23:59
asdf:
16 sty 23:59